Регионално управление на образованието-Враца публикува информация за приема и обучението

...
Регионално управление на образованието-Враца публикува информация за приема и обучението
Коментари Харесай

РУО-Враца с важна информация за приема и обучението на украински деца

Регионално ръководство на образованието-Враца разгласява информация за приема и образованието на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст от Украйна, търсещи или получили интернационална или краткотрайна протекция.

Процедура за ориентиране и записването им в български държавни и общински детски градини и учебни заведения е следната:
1.Насочването на деца и възпитаници в предучилищна и учебна възраст от Украйна за банкет и образование в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения може да се реализира след:
1.1. подаден документ от родител/настойник/попечител/представител на детето или ученика за приемане на интернационална или краткотрайна протекция до Държавната организация за бежанците (ДАБ) и нейните поделения в страната;
1.2. възложен персонален номер на чужденец (ЛНЧ) на детето или ученика, вписан в регистрационна карта на родител/настойник/попечител/представител на детето или ученика, в случай че детето или ученикът са под 14-годишна възраст, надлежно вписан в независима регистрационна карта – над 14-годишна възраст.
1.3. Децата на родители с двойно поданство могат да бъдат признати в детска градина или учебно заведение, без да се минава през процедурите за бежанците, които имат единствено украински паспорт.
2. Записването на деца и възпитаници в предучилищна и учебна възраст от Украйна за образование в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения може да се извърши след:
2.1. ориентиране от началника на РУО на детето или ученика за банкет и образование в съответната детска градини или училище;
2.2. показан в детската градина или учебното заведение медицински документ от примитивен медицински обзор на детето или ученика, че е клинично крепко, публикуван от персонален доктор, определен от родителя настойника/попечителя/представителя на детето или ученика, или от доктор в поделенията на ДАБ;
2.3. осъществяване на събеседване и ориентиране на детето или ученика в избрана подготвителна група на наложителното предучилищно обучение или в избран клас на учебното обучение, когато детето или ученикът не има документ за приключен клас, стадий или степен на обучение, според наредбите на Наредба № 3 от 06.04.2017 година за изискванията и реда за приемане и образование на лицата, търсещи или получили интернационална протекция (обн., Дъждовни води, бр. 32 от 21.04.2017 г.).
Родителят/настойникът/попечителят/представителят на детето или ученика, търсещо или получило интернационална или краткотрайна протекция, може да подава заявление по пример, за банкет в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения по електронен път: или на място, в административната постройка на РУО-Враца, на адрес: гр. Враца, ул. „ Софроний Врачански “ № 6.
Телефони на специалисти от РУО, за даване на спомагателна информация при нужда по отношение на приема и образованието на децата и учениците в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения:
- Мария Димитрова, старши специалист по организация на междинното обучение – 0894385013;
- Ивка Йолова Гиздина, старши специалист по приобщаващо обучение – 0894385010.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР