Регионалният исторически музей в Добрич остана затворен във вторник. Музейните

...
Регионалният исторически музей в Добрич остана затворен във вторник. Музейните
Коментари Харесай

В знак на протест: Музеите в готовност да затворят на 3 март

Регионалният исторически музей в Добрич остана затворен във вторник. Музейните служащи в регионалния град се причисляват към митинга, разгласен на национално равнище от федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ". Припомняме, че затворени останаха и доста други музеи, в това число " Царевец " във Велико Търново, оповестява „ 24 часа “.

" Протестираме, поради обидно ниското равнище на финансиране, планувано в бюджет‘2022 за увеличение на единния разходен стандарт за прехрана на музеите и галериите. Тези пари няма да стигнат до средата " сподели Живко Марков – експерт в музея, представител на КТ " Подкрепа ".

" Предвиденото, по отношение на предходната година, 5% нарастване е извънредно незадоволително. А предлагането за кандидатстване с планове, които да се финансират в допълнение с общо 12 млн. лева, не е решение на проблемите ни, тъй като това не ни оказва помощ за издръжката и за целогодишните действия на музея, нито пък ще повлияе на размера на доста ниските заплати на работещите в музеите и галериите ", добави Марков.

" Още през есента на 2021 година е имало искане за 50% нарастване на единния разходен стандарт, с опция това да се реализира на стадии, първият, от които е за най-малко 20% растеж на парите, с цел да се компенсира инфлацията ", изясни той. Ако не бъдем чути в този момент, има хрумвания за ново затваряне на музейните обекти. Дали музеите ще останат затворени на националния празник - 3 март, следва да вземат решение асоциация " Музеи " и федерация " Култура ".

Ако се стигне до такова решение, ние ще го обсъдим тук-там ", изяснява Марков. " Регионалният исторически музей – Добрич, би трябвало да поддържа над 10 обекта, три от които са с национално значение. Сега си вършим бюджета за годината. С плануваните 5% растеж на средствата, съгласно плановете ни, могат да се платят сметките на музея за няколко месеца, и парите не стигат за нищо ", съобщи шефът на музея Добри Добрев.  

Той добави, че средствата, които ще се дават в допълнение по планове, няма да оказват помощ да се платят сметките за тока, които към този момент са тройно по-високи. В момента в музея се лимитират в дейностите, тъй като няма изясненост за парите, с които ще разполагат до края на годината, сподели още шефът и добави, че със заплати сред 800 и 900 лева няма по какъв начин да се притеглят млади квалифицирани фрагменти.

Николета Николова е най-младото попълнение на добричкия музей. Тя работи като фондохранител в отдел " Археология " и сподели, че от към 5 години е в музея, само че не вижда вероятност за развиване, още повече с това възнаграждение. " Сега си разрешавам да работя тук, тъй като мога да разгадавам на поддръжката на околните си ", изясни тя.

Младата жена показа, че не е надалеч от концепцията, да се пренасочи и работи в друга сфера. В поддръжка на музейните служащи и техните претенции застана и Борис Спасов, който е дълготраен шеф на музея.

" България има претенциите да притегля туристи, а ние сме една от трите страни на европейския континент с най-голямо културно-историческо завещание. Трябва да се отделят запаси за развиването на музеите ", сподели той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР