Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново ще гостува на

...
Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново ще гостува на
Коментари Харесай

В Ново село гостува изложба за 195 години от рождението на Матей Преображенски

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново ще гостува на Народно читалище „ Наука-1870 “ в Ново село с мобилната галерия „ По стъпките на отче Матея и неговите сподвижници “ . Поводът – Денят на националните будители и 195 години от рождението на Матей Преображенски , прецизират от пресцентъра на културната институция.

Музейната експозиция показва на 8 табла от живота и активността на възрожденският просветник, литератор, революционен деятел и врач. Към нея са включени движими културни полезности – истински фотоси и движимости на съратници на Матей Преображенски – Стефан Стамболов, Тодор Лефтеров, Бачо Киро Петров; негови авторски книги и кожените дисаги за пътуващата книжарница с революционна литература по градове и села.

Мобилната галерия ще бъде открита в 11:00 часа на следващия ден в дребния клуб на Народно читалище „ Наука-1870 “ и ще гостува на жителите на селото до 13 ноември .

Моно Петров Сеизмонов /известен с прозвището Миткалото/ е роден в с. Ново село, Търновско през 1828 г . Остава сирак на 9-годишна възраст и е заставен да стане аргатин , а по-късно послушник в Дряновския и Преображенския манастир. Приема монашество през 1848 година Непрестанно учи и се самообразова . Неспокойният му и постоянно търсещ дух го води в Атон през 1851 година Завръщайки се в родния край за малко време той учителства в Балван махала (дн. с. Ветринци) и Ловни дял, Габровско. Пребивава в Преображенския и Троянския манастир. Попаднал под въздействие на остарялата книжовна традиция основава ръкописен алманах със събрани слова на Ефрем Сирин и Григорий Синаит . Следва втори нескончаем престой в Света гора и пътувания до Цариград, Йерусалим, Русия и Влашко.

През 1861 година Матей Преображенски се озовава в Белград и дружно с други патриоти постъпва в Първата българска легия на Раковски. Натрупал знания и богат витален опит по време на дългите пътувания се отдава на книжовна активност . Съставя религиозно-нравоучителни книжки на наличен приказваме език, шест от които издава в интервала 1867–1872 година В тях се афишира против непознатата религиозна агитация и приканва срещу незнанието и суеверията. Сам пътува по градове и села и популяризира просветни и революционни хрумвания , посредством книгите, бунтовните вестници и революционната поща.

През 1870 година е притеглен към построяването на Търновския революционен комитет и Вътрешната революционна организация . Като един от най-близките помощници на Васил Левски обикаля страната, основава локални комитети, извършва пропагандни и куриерски задания. Като духовник и книжар е прекомерно потребен за прикриване на тайното дело на апостолите. Често съпровожда Левски в обиколките му из българските земи. След гибелта на Апостола работи за съживяването на комитетите в Търновско и Старозагорско през 1873 – 1874 година и по подготовката на бъдещото въстание.

Оригиналната персона на Миткалото остава в паметта на съвременниците му с разностранните хрумвания , увлечение към техниката и самобитната заложба на откривател . При престоя си в Атон прави опити да построи самодвижеща се мелница , употребявайки силата на морските талази. По-късно основава истинска водна помпа, модел на пушка и механизъм за безконечен календар, който е рисуван върху стена в учебното заведение в с. Михалци през 1870 година Разпространява познанията си за лечебни билки и национална медицина измежду популацията.

Матей Преображенски умира ненадейно от инфектиране на ухото през месец март 1875 година

В знак на благодарност към делото му през 1926 година в родното му село е повдигнат паметник-мавзолей , по план на търновеца Леон Филипов, с пари и труда на локалните поданици.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР