Регионалният исторически музей Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще представи

...
Регионалният исторически музей Д-р Симеон Табаков“ – Сливен ще представи
Коментари Харесай

РИМ – Сливен ще представи сборник за четите и четническата тактика през ХIХ век

Регионалният исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “ – Сливен ще показа сборникът „ Четите и четническата тактичност в националноосвободителните битки на българския народ през ХIХ век “.

Събитието ще се състои от 16 часа на 8 декември в постройката на музея.

Повод за съставянето на сборника е проведената от РИМ – Сливен Национална научна конференция в чест на 180-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя трябваше да се организира през 2020 година, само че бе анулирана поради пандемията от COVID – 19.

Изданието стана факт с финансовата поддръжка на Общинския фонд „ Култура “. То е направено под научната редакция на проф. доктор Пламен Митев и е рецензирано от доцент доктор Христо Беров и доцент доктор Радослав Спасов, оповестиха от РИМ „ Д-р Симеон Табаков “. В него са включени 17-те отчета на водещи историци, които бяха показани за конференцията. Разработките преглеждат живота и делото на двамата войводи, както и ориста на хванатите участници във въоръжената чета от 1868 година, на бойния ѝ път през Павликенския край, на въстанието на селяните от Северозападна България от 1850 година и други тематики.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР