Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди за

...
Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди за
Коментари Харесай

СЗО бие тревога за стрептококови инфекции при децата, има и починали

Регионалният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге предизвести за растеж на стрептококовите инфекции. Снимка: АП/БТА
Световната здравна организация (СЗО) и здравният орган на Европейски Съюз – Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите, приканиха за зоркост поради увеличение на сериозните болести при деца след стрептококови инфекции, съобщи ДПА.

Двете институции разпространиха взаимно изказване.

Франция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Англия оповестиха за увеличение през 2022 година на случаи на тежко заболяване, известно като iGAS (инвазивна стрептококова зараза от група А) при деца под 10-годишна възраст.

Има и няколко умряли в тази възрастова група, като гибелта е обвързвана със стрептококови инфекции, оповестява Българска телеграфна агенция. Във Англия и Франция броят на тежките случаи е неведнъж по-висок в сравнение с през същия интервал преди пандемията, се споделя още в публикуваното известие.

Стрептококовите инфекции нормално предизвикват болести като скарлатина и могат да бъдат лекувани добре с антибиотици. В редки случаи обаче могат да доведат до съществени затруднения.

Според предварителни констатации специалистите на СЗО не допускат, че нарастването е провокирано от нов вид на A-стрептококи. Антибиотичната устойчивост също е малко евентуално да е повода.

Възможно е това струпване да е резултат след пандемията. Също по този начин може по-големият брой тежки болести да се в следствие и на циркулиращите сега доста други вируси, които в композиция със стрептококи ускоряват признаците, се споделя в известието.

Въпреки че специалистите на СЗО считат риска за необятната общност за невисок към този момент, те поучават всички европейски страни да внимават за сходно развиване.

Държавите би трябвало „ да покачат своята зоркост, изключително когато респираторните вируси са необятно публикувани измежду децата “, сподели районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР