Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге обяви,

...
Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге обяви,
Коментари Харесай

Възможно е офисът на СЗО в Русия да бъде закрит

Регионалният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге разгласи, че минимум 3000 души са изгубили живота си в Украйна от началото на съветската инвазия, тъй като не са имали достъп до лекуване на хронично заболяване, съобщи пресслужбата на европейския офис на организацията.

Досега СЗО е документирала близо 200 офанзиви против здравни заведения в Украйна, а в страната все още работят доста малко лечебни заведения, стана ясно още от думите на доктор Клуге.

Той взе участие в среща на страните членки от Европейския район на СЗО, която се организира от през вчерашния ден в Копенхаген в хибриден формат.

„ В 40% от украинските семейства има най-малко един член, който се нуждае се от непрестанно лекуване, само че такова не може да му бъде обезпечено. Това води до почти 3000 случаи на преждевременна гибел, които могат да бъдат избегнати “, сподели доктор Клуге и изброи част от болесттите, които съставляват най-голяма заплаха заради прекратено лекуване – ХИВ/СПИН, рак, диабет.

Матилда Богнер, началник на задачата на Организация на обединените нации за наблюдаване на човешките права в Украйна, също удостовери, че се следи повишение на смъртността заради липса на достъп до грижи.

„ Правото на здраве е съществено наранено в цялата страна “, безапелационна бе тя.

На срещата на СЗО бе призната резолюция, която може да докара до закриване на районния офис на организацията в Русия заради военната инвазия. Резолюцията бе подкрепена от Украйна и страните от Европейски Съюз, „ срещу “ гласоподаваха Русия, Беларус и Таджикистан.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР