Регионалната здравна инспекция в Шумен провери 11 местни извора, оказа

...
Регионалната здравна инспекция в Шумен провери 11 местни извора, оказа
Коментари Харесай

Само 3 изворни чешми в Шумен годни за пиене

Регионалната здравна ревизия в Шумен ревизира 11 локални извора, оказа се, че водата единствено от три е годна за приложимост. Това сочат лабораторни разбори. По всички изследвани индикатори дава отговор водата от чешмите в парк „ Кьошкове ”, по пътя за Паметник „ Създатели на българската страна ” и в тази в кв.“Дивдядово“ на ул. „ Изворна “.

Всички останали чешми, от които шуменци имат навика да пият вода и да пълнят туби за дълготрайна приложимост, са отвън нормите. С отклонения по микробиологични индикатори е водата от чешмата в околност „ Бабешкия мост “ в кв. „Б. Българанов“, по пътя за кв.“Дивдядово“ и тази в квартала на ул. „ Поройна “, чешма 1 и 2 по пътя за с.Лозево, както и тази на разклона за с.Кочово. Водата от тях не следва да се употребява за пиянство, оповестяват от РЗИ-Шумен.

Инспекторите предизвестяват и за още два доста посещавани извора в града – в центъра на ул. „ Янко Сакъзов ” и на кръстовището на ул. „ Тетово “ и „ В. Левски “ (срещу Томбул джамия). Те не дават отговор на здравните правила по химични и микробиологични индикатори и не следва да се употребява за питейни цели. Измерените стойности за нитрати са надлежно 65 мг/л и 99 мг/л, при оптимално възможни 50 мг/л.

Водата не трябва да се употребява за пиянство от дребни деца, прецизират инспектори. В същото време на чешмите няма предупредителни надписи и във вторник минувачи продължаваха да се разхлаждат от извора на ул.“Янко Сакъзов“.

Инспекцията няма ангажимент да слага предизвестия. Оттам прецизират, че получените резултати от анализите отразяват моментното положение на водата. Качествата й зависят напълно от метеорологичните условия, тъй като не се прави спомагателна стерилизация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР