Регионалната занаятчийска камара на Пловдив ще реализира мащабен едногодишен проект

...
Регионалната занаятчийска камара на Пловдив ще реализира мащабен едногодишен проект
Коментари Харесай

162 работилници, изложба и кръгла маса в мащабен проект на занаятчийската камара на Пловдив

Регионалната занаятчийска камара на Пловдив ще осъществя огромен едногодишен план „ Занаятите – завещание и бъдеще ”  на стойност 114 000 лева
Прочетете още
„ В рамките на 12 месеца ще се случат редица събития, които дават опция на РЗК-Пловдив да мине на друго равнище, да надгради. До този миг реализирахме събитията си с доста възторг и малко средства, само че в този момент имаме опция работата ни да се види и в целия свят. Това е вторият огромен план, който осъществяваме, след Занаятчийското учебно заведение, в което обучихме 300 деца. В новия план още веднъж предвиждаме да срещнем толкоз деца с тайните на занаятите ”, сподели ръководителят на РЗК Тони Симидчиева.

В рамките на тази година ще има изложба  „ Визия, роман, допиране ” с 18 достоверни забраждания от другите етнографски области на България на майстора Стоян Стоянов.   Посетителите  ще видят и научат за разнообразни забраждания, метода на разработване, мотивите по които се употребяват, история и пораждане, както и за 5 занаята, които са в основата на основаване на забрадката. Откриването ще бъде съпроводено с тематичен  концерт, а живи модели в демонстрациите ще бъдат артистите от отбор „ Тракия ”. В фотоматериалите ще бъде основан и двуезичен азбучник. Изложбата ще се показа в села и градове от района, както и по света благодарение на Регионален  център  на ЮНЕСКО.

Предвидена е и кръгла маса и полемика за бъдещето на  на българските национални художествени занаяти.  Тя ще се организира в Дома на културата.

„ Надявам се дружно с представителите на всички районни занаятчийски камари у нас и благодарение на сътрудниците от камарата в Кобленц да излезем с общ документ, в който да обобщим най-важните неща, с цел да съхраним достоверността на българските занаяти. В рамките на събитието предвиждаме и представянето на изследване  „ Занаятите – сред креативната стопанска система и опазването на наследството. Решения за бъдещето ” ”, описа Тони Симидчиева и добави, че документът ще бъде изпратен до органите на локалната и държавна власт, с цел да способства за разговора за бъдещето на националните художествените занаяти и смяна на обществените политики за опазването им.

С част от средствата ще бъде основан нов съвременен двуезичен уебсайт на РЗК-Пловдив, ще има над 162 работилници работилници за деца и възрастни, както и майсторски класове в Сопот, Карлово и село Ситово.  Социално ангажирана идея на плана е ориентирана към интеграцията на деца със СОП, както и емигранти от Украйна.

Ще бъдат показани  три кино лентата, клип и 18 видеоматериала за разнообразни занаяти. С поддръжката на Регионалния център за нематериално завещание за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, те ще доближат до аудитории от експерти и обществеността в 16 страни от мрежата.

„ Много ми се ще да изтъквам думите на Вежди Рашидов във кино лентата за Атанас Кръстев: „ Ако искаш да градиш нация, би трябвало да си пазиш благосъстоянията ”. Именно с тази задача от доста години работим интензивно в поддръжка на Регионалната занаятчийска камара. Градът ни има Улица на занаятите, Панаир на занаятите с поддръжка на Община Пловдив. Тази поддръжка ще продължи, тъй като всички ние имаме задачата да съхраним достоверните занаяти и за бъдещите генерации ”, сподели зам.-кметът Пламен Панов.

Директорът на Регионален  център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО Ирена Тодорова също съобщи готовността си екипът им да оказва помощ в реализацията на плана.

„ Благодаря на Тони Симидчиева и Община Пловдив, че ни направиха част от тази самодейност. Една от огромните цели, които Регионалният център си слага, е да събере дружно всички с отношение към тематиката. Това се случва и в този момент. Може би би трябвало да се причисли единствено бизнесът.  С нашите старания планът ще надвиши националните граници, тъй като през нашите осведомителни канали ще доближи до интернационалните сътрудници и организации. Този план има доста мощни страни – акцентът върху приобщаването на украинците и хората със СОП. На второ място той надскача обичайна аудитория, която посещава събитията на РЗК. А най-голямото предизвикателство е работата с младежите, тъй като сме длъжни да предадем нататък знанията си ”, сподели Тодорова. Регионалният център ще помогне за превода на материалите на британски език. Филмите също ще имат надписи на британски.

Проектът „ Занаятите – завещание и бъдеще ” се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд  „ Култура ” по Програмата за възобновяване и развиване на частни културни организации. Партньори са  Община Пловдив, Регионален  център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Национална занаятчийска  камара  и читалище  „ Родопски прогрес “ в Ситово. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР