Регионалната роля на производството на безалкохолни напитки и бутилирани води

...
Регионалната роля на производството на безалкохолни напитки и бутилирани води
Коментари Харесай

Ето кое производство повишава заетостта в няколко региона на България

Регионалната роля на производството на безалкохолни питиета и бутилирани води е директно подвластна от размера на локалната стопанска система, в която е ситуирана индустрията. В България фокусът е върху местностите към София и на север от нея, към Пловдив, както и в региона на Родопите. Най-големи клъстери на произвеждане има в Костинброд, Съединение, Девин и София, в които има и най-голямо скупчване на работещи в бранша. Това оповестяват от Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България.

Над ½ от приходите от продажби на нефинансови предприятия образува бранша в Девин, а този в Костинброд – над ⅓. Именно това демонстрират резултатите от показаното по-рано тази година проучване, направено от Института за пазарна стопанска система, за Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета. Целта на изследването е да даде настояща картина на главните индикатори за положението и динамичността на бранша и да проучва цялостното влияние от активността на фирмите върху обвързваните браншове и стопанската система на страната.

" В източните елементи на страната този клон на преработващата индустрия съвсем отсъства. Причина за това е достъпът до води там, защото огромна част от него се концентрира в бутилирането на минерална вода. Важно е да отбележим обаче, ролята на бранша върху локалната стопанска система – релативно дребна за София, само че структуроопределяща за Костинброд, където основава почти ⅕ от всички работни места.

Същото се следи и при локалните пазари на труда в Съединение и Девин “, показа Жана Величкова, изпълнителен шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета, и добави: " Ако вземем поради само компаниите, които имат доходи над 1 млн. лв., най-голяма централизация на работещи в бранша има в Костинброд – над 1000 работещи в бутилиращи предприятия през 2020 година Следват Съединение с над 700 наети, Девин – с над 600 и София – с над 300. Всички доходи, генерирани от водещите компании в производството на безалкохолни питиета и бутилирани води, се разпределят съвсем паралелно с броя на наетите – 29% от приходите на огромните компании в сектора са съсредоточени в Костинброд. След него се подреждат Девин с 8% и столицата – с 5%. “

Предприятията, произвеждащи безалкохолни питиета и бутилирани води, обезпечават 5% от общата претовареност в хранително-вкусовата индустрия, което се равнява на близо 4700 работни места. Това съставлява 0,9% от заетостта в преработващата индустрия в България и 0,2% от наетите в цялата стопанска система на страната.

Освен производител, България е и чист вносител на безалкохолни питиета. През последните пет години се следи бързо увеличение на външната търговия, при което нарастват както износът – от 16,3 млн. евро до 102,5 млн. евро, по този начин и вносът – от 70,3 млн. евро до 155,9 млн. евро. Въпреки невижданите ограничавания, свързани с пандемията, наклонността за напредък се резервира и през 2020 година Износът е фокусиран главно към Италия (около ½ от осъществените продажби), Гърция, Сърбия и Румъния. Вносът е релативно по-диверсифициран – към ⅓ от общия импорт е от търговия с Италия, следвана от Румъния (13%) и Сърбия, Унгария и Австрия (общо 26,5%).

Лъчезар Богданов, основен икономист от Института за пазарна стопанска система, показа още, че производството на безалкохолни питиета и бутилирани води в страната има директни въздействия и върху останалите производства в стопанската система: " България е чист експортьор в редица други производства, които са свързани между тях. Производителите на безалкохолни питиета употребяват огромен набор от всевъзможен тип услуги в индустриалния развой, администрацията и ръководството.

При всяко от тях се следят повишение при вноса и износа, приходите и наетите лица през 2019 година Това са точно предприятията с активност " Производство на плодови и зеленчукови сокове “, " Производство на опаковки от пластмаса “, " Производство на други произведения от хартия и картон “, " Печатане на други издания и печатни артикули “, както и " Производство на машини и съоръжение за преправка на храни, питиета и тютюн “.

Към тях можем да прибавим и предприятията, занимаващи се със депозиране и логистика, рекламна активност и пазарни изследвания, техническо обслужване и ремонт на машини, съоръжение и коли, юридически и счетоводни действия и не на последно място – при търговията на едро и дребно с храни, питиета и тютюневи произведения. “

Резултатите от извършеното проучване се базират на регистрираните от промишлеността данни за 2019 година, когато в страната интензивно оперират 187 предприятия с съществена активност " Производство на безалкохолни питиета, минерални и други бутилирани води “. От тях 14 са междинните и огромни предприятия, генериращи над 87% от общите доходи от продажби в бранша и 91% от добавената стойност.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България са създадени 1757 млн. литра питиета, от които близо 47% са съставляват бутилирани води. Според обществените регистри на Министерство на здравеопазването и Българска организация за сигурност на храните, индустриална активност в страната се прави в над 150 обекта.

През отчетния интервал предприятията, произвеждащи безалкохолни питиета и бутилирани води, генерират доходи от продажби от над 810 млн. лв.. Това съставлява близо 44% от приходите на фирмите, произвеждащи всевъзможни типове питиета, към 6,3% от приходите на производителите общо на храни и питиета в страната и 1,2% от приходите за преработващата индустрия в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР