Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в

...
Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в
Коментари Харесай

РИОСВ изпрати МВР да търси екзотично коте

Регионалната ревизия за запазване на околната среда и водите в Бургас изиска Министерство на вътрешните работи да намери притежателя на северала, който изчезна в региона на Лозенец четири дни. В обществените мрежи стопаните оповестиха, че екзотичната котка Глитер към този момент е открита и пътува към Нидерландия, само че животното към този момент е намерено и пътува към Нидерландия, където е домът му и насочиха упреци към управляващите: " Жалко че в България няма кой да помогне на бездомните животни, а вместо това имат предпочитание да ти лишават детето (домашният любимец) ".

Собственичката пък сега е в Истанбул, както е видно от фотосите й в обществените мрежи. Кметът на Лозенец Женя Гандиева разполага със същата информация, че котето е открито и е отпътувало към Нидерландия, а собственичката на къщата, в която са прекарали ваканцията си е в Турция.

Два дни след развръзката РИОСВ-Бургас пусна известие по случая. В него се споделя следното:

Във връзка с изявления в обществените мрежи и получен сигнал за загубен сервал в региона на с. Лозенец, община Царево, още на 05.08.2023 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас извърши инспекция взаимно с представител на кметството на с. Лозенец. Екипът беше изцяло оборудван за залавяне на животното и обходи региона, само че то не беше открито.

Собственичката на животното даде фотоси на Европейски паспорт за домашни любимци, в който то е вписано като порода Савана F3, което значи, че е трето потомство хибрид. Тази порода е интернационално приета и е хибрид сред сервал и домашна котка. Видно от фотографията на паспорта, животното е трайно маркирано с микрочип със подобаващ номер, оригиналът на паспорта съгласно собственичката е в Пловдив. Затова й е обещано наставление да показа документите на животното на 7 август 2023 година, понеделник, в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас.

Даденото от инспекцията наставление не е изпълнено и на 8 август, вторник, екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда още веднъж ревизира случая – собственичката не е открита, телефонът й е изключен и адресът ненаселен.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас потърси съдействието на Министерство на вътрешните работи и граничните управляващи за издирването на притежателя на животното. Министерство на околната среда и водите и районните структури на министерството не упражняват пряк надзор при импорт и прекосяване през граница на животни.

За изясняване на вида/породата на животното Министерство на околната среда и водите изпрати питане до способените управляващи в Нидерландия. Резултатите от инспекцията са значими с оглед определяне на законовия статут на животното, защото Законът за отбрана на животните не разрешава вноса, придобиването, продажбата, притежаването и развъждането на екземпляри на диви котки от частни лица. В взаимозависимост от вида/породата на животното и откакто бъде открито, следва да бъдат подхванати съответните дейности, а точно: в случай че е сервал, животното предстои на конфискация, а притежателят на санкция от 1000 до 2000 лева Ако се откри, че животното е савана котка, тази порода не попада в тази регулация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР