Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив предприема

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив предприема
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив с нови мерки за превенция на пожарите в резерватите

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив подхваща превантивни дейности за запазване на резерватите " Червената стена " и " Изгорялото гюне " по време на пожароопасния сезон (1 април - 31 октомври). Това оповестиха от локалната екоинспекция.

С цел бърза и съответна реакция при вероятно пораждане на сходно злополучие в рамките на двете предпазени територии, които са изключителна държавна благосъстоятелност, са планувани оперативни проекти за противопожарно устройство за 2024 година.

Освен това са направени схеми за обявяване на всички равнища . В тях е написана координацията - от приемането на сигнал на дежурните телефони, през информирането на шефа на екоинспекцията, до взаимоотношението със службите по пожарна сигурност и отбрана на популацията, гражданска отбрана, специалистите по биоразнообразие, доброволни формирования в Кричим, Бачково, Орешец, Добростан и други структури.

Създадени са и противопожарни депа за битка с огнената буря на територията на двата резервата. Също по този начин е проведено профилирано наблюдаване в пожароопасни региони и наряди по график.

От РИОСВ-Пловдив твърдят, че ще се реализира засилен предпазен надзор върху активността на притежатели и ползватели на обекти, гори, земи и водни площи на територията на резерватите. Предвидените в закона санкции за извършители са от 500 до 5000 лева на физически лица и от 1000 до 10 000 лева на юридически.

Екоинспекцията приканва всички жители да бъдат бдителни и да не позволяват възникването на пожари в горските територии, тай като те са едни от най-опасните и сложни за преодоляване бедствия.
 Два пожара бушуват край Копривщица
Два пожара бушуват край Копривщица

Обхванати са 500 дка, най-вече държавен горски фонд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР