Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е
Коментари Харесай

Община Благоевград е пред фалит заради криза с боклука

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Благоевград е наредила да бъдат затворени депата за боклуци на общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Новото хранилище обаче, което би трябвало да обслужва петте общини, ще бъде готово най-рано през лятото на 2018 година, заяви БНР.

С оглед на условията на Европейска комисия за депонирането на отпадъците затварянето на старите депа е окачван ход. Междувременно новото районно хранилище, което трябваше да се построи на територията на досегашното бунище край благоевградското село Бучино, не е готово. Това се дължи на обжалванията на процедурите в съда и забавянето на програмата, финансираща построяването на новите районни системи за отнасяне на отпадъците.

Поради този проблем общините в Благоевградско, които са засегнали от този проблем, са подписали контракт за извозването на отпадъците в районното хранилище край Разлог от началото на идната година. Капацитетът на депото в Разлог обаче е 3 600 тона, което на процедура прави контракта мъчно осъществим. По думите на някои кметове този контракт е мним - единствено община Симитли събира месечно над 120 тона боклуци.

Нерешен остава и казусът за финансовия разход по превозване на отпадъците и таксите, които общините би трябвало да заплащат. Според кмета на Благоевград Атанас Камбитов този разход би трябвало да се поеме от страната, тъй като в противоположен случаи общините ще банкрутират.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР