Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив
Коментари Харесай

Завод замърсява река Манастирска в Сопот

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив е открила през днешния ден замърсяване на река Манастирска от огромно дружество от военнопромишления комплекс Сопот. Замърсяването е установено при планова инспекция на предприятието, съчетана с осъществяване на мониторинг на водите на реката, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Екоекспертите разкрили, че посредством канализационната мрежа на завода през пречиствателната станция за индустриални отпадъчни води в река Манастирска, която е приток на река Стряма, се зауства разбъркан поток от отпадъчна вода и съсредоточен хромов разтвор.

В Регионална инспекция за опазване на околната среда не е получавана информация от предприятието за зародила повреда. Не са постъпвали и сигнали от жители. За момента не се знае от какъв брой време непречистени отпадъчни води са зауствани в реката, нито какъв е мащабът на замърсяването. Очаква се взетите водни проби преди и след точката на заустване да дадат по-голяма изясненост.

Екоинспекцията е сезирала Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " за откритото замърсяване. Експерти от институцията пътуват към Сопот. Предстои да се обясни механизмът на замърсяването. Регионална инспекция за опазване на околната среда твърди, че ще предприеме съответни административнонаказателни дейности.
 Прокуратурата в Разград проверява замърсяване на водите на река Бели Лом
Прокуратурата в Разград проверява замърсяване на водите на река Бели Лом

Сигналът за случилото се е постъпил на 16 септември от гражданин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР