Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Шумен сезира Окръжната

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Шумен сезира Окръжната
Коментари Харесай

Шумен се усмърдя на фекалии

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Шумен сезира Окръжната прокуратура за приключване на битово-фекални води в дере от канализационната помпена станция в шуменския квартал "Дивдядово " и за екологично замърсяване. Това оповестиха от пресцентъра на екоинспекцията.

При следващата инспекция, направена след сигнал, специалистите разкрили, че шахтата на оборудването е цялостна догоре, а от нея пред станцията изтичат отпадни води, които постъпват от канализационната система на квартала. През околовръстните канавки тези води изтичат в дерето, приток на язовир "Соара ". При инспекцията е станало още известно, че двете работни помпи на станцията са развалени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заради това, че оборудването не дава отговор на условията, е обещано наставление ВиК оператора в период до 24 февруари да спре приключването на отпадни води към дерето. Ще бъде формиран следващият акт за административно нарушаване на оператора.

Неработещата канализационна помпена станция и оборудванията към нея редовно нарушават екологичното законодателство, считат специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда. От 2020 година са направени 12 инспекции, дадени са 6 наставления, формирани са 5 акта и един път е сезирана прокуратурата, само че казусът, по думите им, се задълбочава.

Причината е, че станцията не извършва предназначението си да води нечистите води от кв. "Дивдядово " до градската пречиствателна станция за отпадни води. От екоинспекцията считат, че по тази причина би трябвало да се търси отговорност от оператора на оборудването, възложителя на плана за него, от проектанта, изпълнителя и строителния надзор.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР