Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив отне препарирани защитени видове животни от търговски обект

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) извърши изключителна инспекция на търговски обект, откакто получи сигнал от неправителствена екоорганизация, че препарат на червеногуша гъска е изложен на публично място.

При инспекцията екоинспекторите фактически откриха, че на видно място пред касите на обекта на висока колона е сложена препарирана червеногуша гъска (Branta ruficollis) – предпазен тип, включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и световнозастрашен тип според Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата. Освен това специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са разкрили изложени и още два препарата на екземпляри от предпазени от Закон за биологичното разнообразие типове – цветен пор (Vormela peregusna) и видра (Lutra lutra).

Съгласно наредбите на Закона за биологичното многообразие за скотски типове от Приложение № 3 се не разрешава препариране, владение, излагане на обществени места, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на препарирани екземпляри.

Трите препарирани животни бяха отнети от притежателя на обекта в интерес на страната. Проверката се извърши взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи по разпореждане от Окръжна прокуратура – Пловдив. На база откритото предстоят дейности на Прокуратурата според наредбите на Наказателния кодекс на Република България. За подобен вид закононарушения наказването е отнемане от независимост до пет години, както и санкция от 5 000 до 20 000 лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР