Регионалната инициатива Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент

...
Регионалната инициатива Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент
Коментари Харесай

Президентът Радев пожела инициативата „Три морета“ да стане инструмент за сближаване в Европа

" Регионалната самодейност „ Три морета “ би трябвало да се утвърди като инструмент за действително обществено и икономическо доближаване в Европа. Духът на тази платформа за съдействие е да насърчи изискванията за съгласуваност и разцвет на страните сред Адриатическо, Балтийско и Черно море ". Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с посланиците у нас на 12-те страни, които вземат участие в самодейността „ Три морета “, и с представители на държавите-наблюдатели във формата, оповестиха от прессекретариата на президента. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова

Българският държавен глава означи, че за пълноценното и дейно развиване на „ Три морета “ е значимо всички страни от формата да допринесат за капиталовия фонд на самодейността, който ще финансира построяването на взаимните районни планове. Към момента България посредством Българската банка за развиване е съдействала с 20 млн. лева към фонда.

„ Включването във фонда демонстрира, че участниците отдават значение на платформата, и е позитивен знак към бизнеса и вложителите в района “, съобщи Румен Радев. По думите му, е належащо да се изработят ясни и съответни критерии и правила за целите на формата „ Три морета “. Инициативата е фокусирана върху бъдещето на района, по тази причина е належащо да създадем условия и за приобщаването на младежите, да чуем техния глас и концепциите им за развиването на Европа, съобщи още президентът Радев. Държавният глава акцентира, че без научна и просветителна съгласуваност сред европейските страни е невероятно стабилно обществено и икономическо доближаване.

 По време на диалога беше разисквана вероятността идната година България да бъде хазаин на платформата „ Три морета “. Участниците в срещата дадоха висока оценка на Естония, която тази година в изискванията на пандемия е хазаин на самодейността.

Инициативата „ Три морета “ е политически план на 12 европейски държави-членки на Европейски Съюз, на равнище държавни глави, стартиран през 2016 година В него вземат участие България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Към момента Инициативата „ Три морета “ не е институционализирана и няма седалище и секретариат. Инициативата се развива като прагматична платформа за съдействие с главен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север–Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса. На 2 септември 2020 година бяха признати две Решения на Министерски съвет, с които заместник-министър-председателят и министър на външните работи, госпожа Екатерина Захариева, бе избрана за Национален координатор от българска страна за Инициативата " Три морета “, и бе утвърдено присъединяване на  „ Българската банка за развиване " в  Инвестиционния фонд към Инициативата " Три морета " с вноска от 20 млн. евро.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР