Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила принудително да бъде спряна

...
Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила принудително да бъде спряна
Коментари Харесай

Заради замърсяване на въздуха спират ТЕЦ Марица 3

Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила наложително да бъде спряна работата на свързваната с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград поради нарушавания на нормите за качество на въздуха, оповестиха от екоминистерството.

Според заповедта за налагане на административната мярката незабавно ще бъде спряна горивната апаратура на въглищната централа. Ще бъдат пломбирани местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към казан за произвеждане на електрическа енергия с мощ 370 мегаватчаса.

Решението за тази последна мярка е взето след поредност от открити нарушавания на Закона за запазване на околната среда и неспазване на условия в комплексното позволение на предприятието, за които са формирани редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Превишени са били разрешените за изхвърляне излъчвания на отпадъчни газове и на серен двуокис и това е замърсявало въздуха в Димитровград.

Със прекъсването на инсталацията се преустановяват нарушаванията и се предотвратява непосредствената заплаха от замърсяване на околната среда по съставния елемент атмосферен въздух, с което се лимитира и рискът за здравето на хората, показват от ековедомството.

Проблемът със замърсяването от тази централа е от дълго време и против работата й от време на време има цивилен митинги. Инсталацията ще остане запечатана до привеждането й в положение, което да не разрешава пораждане на непосредствена заплаха от замърсяване на въздуха. Заради превишенията на нормите за серен двуокис Европейската комисия съди България и се чака налагането на наказания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР