Регионалната библиотека Любен Каравелов в Русе е създадена на 11

...
Регионалната библиотека Любен Каравелов в Русе е създадена на 11
Коментари Харесай

Русенската библиотека пази ценни издания отпреди три века

Регионалната библиотека " Любен Каравелов " в Русе е основана на 11 февруари 1888 година с решение на Общинския съвет

Регионалната библиотека " Любен Каравелов " в Русе чества 135 години от основаването си.

Тя е основана на 11 февруари 1888 година с решение на Общинския съвет. Старейшините тогава отпускат и гласуваните година по-рано 1500 лв. за закупуване на книги, като върху всяко издание във фонда е подложен щемпел " Русенска градска общинска библиотека ". Не са толкоз доста библиотеките, които могат да се похвалят, че на избрана дата имат рожден ден, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на културния институт в крайдунавския град Теодора Евтимова.

По думите ѝ Русенската библиотека не е правоприемник на читалище или на друга библиотека.

" Напротив, властимащите в това време са знаели какъв брой огромна е нуждата от това в град като Русе да има огромна и хубава библиотека ", изяснява Евтимова. За тези 135 години културният институт се е трансформирал доста.

" Първо, това е една от дребното библиотеки у нас, която може да се похвали, че целият ѝ хартиен фонд е въведен в електронната библиотечна система. Това е голям труд, който осъществихме в последните три-четири години. Става дума за близо 600 000 документа. Остава да въведем единствено грамофонните плочи в електронната система. Така поставихме доста добра основа за развиване напред на нашата библиотека ", изяснява Евтимова.

Русенските библиотекари се гордеят, че през предходната година в културния институт са въведени радиочестотните технологии.

" Така можем по-добре да си управляваме фондовете, по-бързо да обслужваме нашите консуматори и за доста малко време да вършим инвентаризации. Например на фонд от 30 000 до 50 000 книги можем да правим инвентаризация единствено за два дни ", изяснява шефът на културния институт.

Евтимова заяви, че до няколко месеца ще бъде инсталирана и станция за самообслужване.

" Така всеки клиент с читателска карта ще може независимо да си отпише книгите и да запише нови, които заема. И няма да има потребност от библиотекар. Служителят ще оказва помощ единствено тогава, когато читателите ни не могат да намерят даден тип информация ", споделя Евтимова.

Според нея, освобождавайки този човешки запас от гишето, чиновниците ще обръщат повече внимание на потребностите на читателите.

Русенската библиотека пази издания отпреди три века

Старопечатният фонд е над 1040 броя. Има и редки и скъпи книги, които са близо 5000.

" Тези книги се съхраняват съгласно съответните условия. Задължително се държат в помещение с стоманени порти. Стелажите също са стоманени. Влажността би трябвало да е до 50 %, а температурата - до 18 градуса. Не е елементарно. На тези фондове всяка година им се прави инвентаризация ", споделя Евтимова.

Едно от най-старите издания, които пази библиотеката, е " Евангелион ", което е на повече от три века.

Книгата " Евангелион, тоест Благовестие Богодуховенных Евангелист " - отпечатана през 1690 година, е включена във фонд " Редки и скъпи издания " на библиотеката от 60-те години на 20-и век. Дарена е през 1880 година от църквата " Рождество Богородично " в село Круподеринци, Киевска губерния, за молитвено възпоменание на убитите в Руско-турската война и за осъществяване на богослужението в църквата на миряните от русенското село Мечка.

Тя е донесена и предадена от Екатерина Леонидовна Галицина - правнучка на фелдмаршал Кутузов и брачна половинка на граф Николай Игнатиев. Отпечатана е в печатницата на Ставропигиалното Успенско приятелство, съществувала от 1586 до 1939 година при храма " Успение на Пресвета Богородица " в Лвов. Книгата е богато илюстрована и завършена съгласно признатия по това време стандарт. Заглавието ѝ е обрамчено с плетеница от лозови клончета с гроздове, като във всеки медальон са показани изображенията на 12-те апостоли. Книгата е непокътната напълно и съдържа 412 листа. Това е Четириевангелие, като текстът на всяко евангелие се предхожда от гравюра на цяла страница, изобразяваща евангелиста със съответните му знаци. Подвързията на книгата е от дъски, обгърнати с червен марокен. На места кожата е развалена, личат следи от клипси. В по-ново време Четириевангелието е било благосъстоятелност на църквата в русенското село Тръстеник, за което свидетелства щемпел със синьо мастило. Оттам книгата е минала в локалната музейна колекция и най-после в хранилището на Русенската библиотека.

Русе е четящ град

Евтимова споделя, че Русе е четящ град.

" Читателите на библиотеката се усилват с всяка минала година. През 2022-а имаме още веднъж растеж. Все по-близо сме до заветните за мен 10 % от популацията на Русе - т. е. към 13 000 души, които да бъдат записани в библиотеката и да употребяват книжния фонд ", споделя Евтимова.

В културния институт обръщат съществено внимание и на подрастващите.

" Детският отдел на Русенската библиотека е развъртян доста добре. Колегите се стараят. Има доста събития. Целта е да приобщим младите към идеята " Библиотека ", споделя шефът на културния институт.

Рушащ се киносалон в библиотеката ще бъде трансфорат в многофункционална зала за изкуството и просвета

Теодора Евтимова изясни, че в Регионалната библиотека " Любен Каравелов " в Русе ще сътвори по план многофункционална зала за показване на културното завещание и новаторските форми в региона на изкуството.

За задачата киносалонът в културния институт, който повече от 30 години не се употребява по предопределение и се разрушава, ще бъде ремонтиран и оборудван.

" Новата многофункционална зала ще докара до повишение имиджа на Русенската библиотека. Ще бъдем по-близо до публиката, защото ще предоставяме по-качествени услуги. В залата ще се прожектират филми, ще има концерти, рецитали, конференции. Така хората ще припознаят библиотеката като своята библиотека ", изясни Теодора Евтимова.

Ремонтът и оборудването на залата е по европроект на стойност към 800 000 лв., чийто период на осъществяване е две години. Партньори на културния институт са сдруженията " Център Динамика " и " Българска асоциация на самостоятелните художници аниматори - Пройко Пройков ".

По плана ще бъде проведен фестивал на анимационното кино " Накъде ме водят фантазиите ". Ще бъде показана и интерактивна галерия на триизмерни картини под мотото " Триумфът на фантазиите ". Проектът ще даде опция в публичната библиотека да бъдат основани по-добри условия, които ще привлекат хора от обществено уязвими групи.

Русенската библиотека се гордее и със 100-годишния си градски часовник

Библиотеката се гордее и със своя градски часовник, който през тази година навършва 100 години, откогато е инсталиран на постройката. Той е създаден през 1922 година от немската компания " Бокенем ". Има два механизма, които се навиват и работят независимо. Единият е за стрелките, а другият - за камбаната.

" В часовниковата кула сме подредили непрекъсната експозиция на екслибриси. Създадохме и туристически маршрут, посредством който гостите на града могат да се срещнат с историята на постройката, на библиотеката и на нашия град ", споделя Евтимова.

Тя добавя, че обичайният интернационален конкурс за екслибрис, който библиотеката провежда всяка година, е мост към всички култури по света.

Проблеми на библиотеките

Евтимова разяснява, че един от главните проблеми на всички библиотеки у нас е финансирането, както и неналичието на съвременни техники и технологии.

" Когато започнах работа в Русенската библиотека, мечтаех доста. Част от задачите, които си бях сложила, съумях да осъществя. Искам Русенската библиотека да е на международно равнище като метод на предпазване и даване на информация ", съобщи Евтимова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР