Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на

...
Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и гости на
Коментари Харесай

Пловдив е сърцето на занаятите от днес


Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и посетители на града на традиционен  Пролетен панаир на занаятите с Пленер „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ”. Събитията се финансират от община Пловдив по Годишната стратегия за развиване на туризма и се осъществят с поддръжката на  КЦМ 2000 Груп  и в партньорство с „ Творчески център калоферска дантела ”-Калофер, СУ ”Св.св. Кирил и Методий ”-Пловдив, РЕМ-Пловдив.

Откриването е през днешния ден – 19.05.2022г от 18.00ч,  на стълбите на Каменица с музикална програма  с присъединяване на ученици на СУ ”Св.св. Кирил и Методий ” в специалност „ Танцьор ” и гайдарят Иван Карабетев.

Жители и посетители на град Пловдив могат да посетят събитията на ул. „ 11-ти август “, ул. „ Д-р Вълкович “ и ул. „ Станислав Доспевски “.

На Панаир на занаятите от 19.05.2022г до 22.05.2022г, всеки ден от 10.00ч до 19.30ч.,  ще видите творчеството на майстори и калфи – занаятчии, от цялата страна,  които не стопират да ни радват и удивляват с гения и вдъхновението си. Гост участници, възпитаници от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев ”, всеки ден от 10.00ч.  до 18.00ч., ще показват и показват занаята „ Дърворезба ”. Акцентът на това издание е пленер „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ”, където ще се показват тънкостите  на един магичен и елегантен поминък „ Калоферска дантела ”, практикуван от извънредно малко  майстори-занаятчии.

На 21.05.2022г и 22.05.2022г, всеки ден  от 10.00ч до 17.00ч  на Главната улица до Градска художествена изложба, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще демонстрират  доста рядка и малко позната у нас и по света неповторима техника за плетене със совалки. Посетителите ще могат да научат повече за занаята, да се насладят на изяществото на модели, присъщи за обичайна калоферска дантела. За всичко това ще разкажат  сътрудниците от „ Творчески център калоферска дантела ”- гр.Калофер.  Участниците в Пленера ще премерят уменията си в извънредно финия и хубав поминък и на 22  май  в 18.00 часа, след журиране, ще  се разгласи спечелилия в майсторската конкуренция.

21.05.2022г от 14.00ч до 18.00ч  на Главната улица до Градска художествена изложба гратис всеки може да предизвика уменията си под управлението на Галина Симеонова – в изящния поминък Калоферската дантела, и на занаятчия Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки.

На 22.05.2022г от 14.00ч до 18.00ч  на Главната улица до Градска художествена изложба, още веднъж гратис искащите могат да творят под управлението на занаятчия Ставрева, по – известна  с прозвището „ Стрина Пепина ”.

Всеки, който желае може да взе участие във фотоконкурс на панаир на занаятите, като изпрати фотография, запечатала креативен миг от Пленера „ Калоферска дантела-минало и бъдеще ”. Снимки се одобряват от 21.05.22 до 25.05.22 на имейл: [email protected] или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив и  ще бъдат оценени посредством лайкове във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-вече лайкове ще бъде наградена.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР