Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна ви кани на среща

...
Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна ви кани на среща
Коментари Харесай

Регионална библиотека - Варна ни кани на среща с Нено Белчев

Регионална библиотека „ Пенчо Славейков ” – Варна ви кани на среща с Нено Белчев – един от създателите на втората книга от поредицата „ Художнико, отрежи езика си ”.

Събитието е от 18.00 часа на 15 април в Отдел " Изкуство " на адрес ул. " Генерал Паренсов " №3. То е част от програмата на юбилейния ХХ-ти Маратон на четящите хора, научи Moreto.net.

Книгата е продължение на рисуваната график-новела " Покажи ми езика си! ” и е част от бъдещия не-филм със същото заглавие, който е в основата на плана на Безмер Багрянов и Нено Белчев. Книжките имат за цел да сведат фрагментите от идващия не-филм на тандема до печатна форма и по този начин да го трансфорат в първия в света напечатан на хартия филм.

Двамата създатели работят в региона на актуалното изкуство и доколкото е допустимо се стремят да създадат подобен план, който да показва освен разбирането им за изкуството, а и възгледите им за света, за живота и някои други неща. За задачите на плана е основан специфичен шрифт на кирилица „ Написано с краката “. Проектът " Художнико, отрежи езика си! ” е pеализиран с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”.

Заповядайте на представянето на книгата „ Художнико, отрежи езика си! ” – ще се срещнем с Нено Белчев, който ще приказва и ръкомаха онлайн и ще ни опише повече за някои от рисунките, показани в книжката. Има огромен късмет той да се вземе в ръце и да каже повече за това каквопредставлява планът или по-скоро какво не е. Но има заплаха да се впусне да изяснява неща, които не би трябвало да се изясняват.

Нено Белчев за книжката:

„ Нарочно я назовавам „ албум с илюстрации “, тъй като, от една страна, планът образно наподобява като фамилен фотоалбум, само че също по този начин и с цел да подчертая, че това никога не е комикс, не е напълно и графичен разказ, макар че това може би е по-точното определение. Ще бъде разпечатана във формат като книга, само че не е литература, няма сюжет, няма роман. Има само разговор, само че единствено тук-там. Почти съм уверен, че мога да изисквам за някаква нова форма на образно изкуство! “
Нено Белчевне принадлежи към някоя школа или течение в изкуството. Или най-малко на него по този начин му се желае. Също по този начин той самият не се

чувства част нито от българската, нито от варненската, нито пък от международната сцена. Нено е свободен електрон, който си бръмчи ей така без да е в орбита на нещо. А бе, Нено си е Нено и толкова!

Безмер Багряновобича да написа, само че не обича други да четат написаното от него. Багрянов е човек непретенциозен, който недолюбва

публичните изяви и макар че животът от време на време го принуждава, към този момент той съумява да отстоява тази своя позиция. В взаимните си планове с Белчев взе участие съвсем принудително, което е мъчно за пояснение.

За плана „ Покажи ми езика си! ”
Във времето планът приема разнообразни метаморфозни форми: на пълнометражен пробен нефилм (в развой на работа), на интерактивен онлайн арт-проект, както и на поредност график-новела със същото заглавие. До момента планът е показан и под формата на изложения: две онлайн във Варна (2020) и Хейстингс (2021) и три онлайн в Букурещ (2021), София и Варна (2022), като всякога рисунките са разнообразни. Всичко това е израз на устрема на екипа Багрянов/Белчев да вършат плановете си от фрагменти, които при всяка реализация да имат по-друг собствен живот и, сложени в друг подтекст, да получат ново подстрекателство и значение.

Повече информация за интерактивния план можете да откриете тук.

Повече картинки с изплезени хора можете да намерите в профила на плана в Инстаграм, както и в персоналния профил на Нено Белчев.

Но кой каквото и да ви разправя, въпреки всичко е по-добре да видите рисунките в оригинал!

Заповядайте на 15 април 2022 година от 18.00 часа в Отдел Изкуство на адрес ул. Генерал Паренсов №3.Очакваме ви!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР