Регионална библиотека Христо Ботев – Враца влиза в новата година

...
Регионална библиотека Христо Ботев – Враца влиза в новата година
Коментари Харесай

Библиотеката във Враца се похвали с повече читатели и нови услуги през 2023 г.

Регионална библиотека „ Христо Ботев ” – Враца влиза в новата година с нови услуги и нови издания на обичани събития и начинания за поощряване на четенето.
„ 2023-а беше година на огромно предизвикателство пред целия екип, само че и този път успяхме да надградим събитията и ресурсите си ”, сподели по време на доклада за активността на библиотеката шефът Силвия Павлова.
„ Водени от концепцията да разтеглим достъп до нашите услуги измежду жителите на Враца създадохме план „ Виртуална библиотека “, посредством който внедрихме нова интегрирана библиотечна система, която ще помогне на още повече хора да доближат до богатите благоприятни условия на библиотеката, ще улесни част от главните процеси по връщане, заемане, запазване на книги и други библиотечни материали. Основните нововъведения са в интерес на читателите, от които могат да се възползват, напълно онлайн. Чрез персонален виртуален профил ще имат достъп до осведомителната система на библиотеката през разнообразни мобилни устройства (лаптопи, таблети, смартфони), работещи с разнообразни операционни системи, 24 часа, 7 дни в седмицата през цялата година ”, изясни още тя.
В края на 2023 година фондът на библиотеката наброява 270 737 библиотечни документи на стойност 664 250.61 лева от всички браншове на знанието и на разнообразни носители на информация. През годината новите приходи са 2036 библиотечни документа на стойност 27 308.74 лева
Регионална библиотека бележи растеж в визитите в залите на библиотеката - 90 375, а виртуалните визити са 200 396, като тук са включени всички консуматори, които са се възползвали от електронните ни осведомителни запаси.
Активни читатели през 2023 година са 6086, от 12109 регистрирани в базите от данни. Заетите библиотечни документи през годината са 125 799.
Дейностите в Регионална библиотека „ Христо Ботев “ през 2023 година са общо 386 и още веднъж бяха осъществени с мисъл за всеки четец. Годината беше белязана и от огромни акции, извършени посредством изнесени събития с мобилната библиотека (електрически библиобус на Република България „ Христо Ботев “), напълно в партньорство с Община Враца. Кампанията донесе на Община Враца премията на Глобални библиотеки – България „ Подкрепа на библиотеките “ в категорията за обществена институция.
През миналата година библиотеката работи интензивно по 7 плана и стратегии: „ Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия, „ Виртуална библиотека “, „ Информационна просветеност ”, „ Библиотеките и провокациите на динамичната осведомителна среда ”, „ Библиотеката в 21 век – обичаи и нововъведения в библиотечното обслужване ”, „ Литературен фестивал „ Враца - хартиен град ”. По стратегия „ Тийнейджъри в библиотеката ”, през 2023 година Тийн залата продължи да притегля с разнородни интензивности подрастващите във Враца. Организирани бяха две издания на „ Лов на истории “, #BookTok в библиотеката, програмата „ Уча в библиотеката ” и продължи съдействието на библиотеката с учители, които избират залите ни за осъществяване на един образователен час в библиотеката.
Регионална библиотека „ Христо Ботев “ - Враца усъвършенства и обслужването си посредством внедряване на нова интегрирана система Коха. Читателите се срещнаха и с виртуалния ни библиотекар Хриси, която следва да афишира доста провокации и игри през каналите в обществените мрежи.
„ През идващите месеци събитията и стратегиите ни ще бъдат ориентирани към отбелязване 70 години от основаването на Регионална библиотека „ Христо Ботев “, добави Силвия Павлова. Планирани са поредност от начинания. Предстои да започва акция „ 70 книги, които обичаме “, взаимно с фондация „ Четене “ и фондация „ Детски книги “, самодейност „ Изпрати ни картичка “, конкурс за „ Най-четящ клас ”, самодейност „ Моята първа чанта с книги ”. Официалното отбелязване на 70 години Регионална библиотека „ Христо Ботев “ - кулминационната точка на честванията по случай годишнината ще бъде по време на шестия Литературен фестивал „ Враца – хартиен град “, който ще се организира в дните от 26 - 28 септември.
Директорът Силвия Павлова показа и стратегически проект за развиването на библиотеката през идващите три години.
Специални посетители на доклада бяха регионалният шеф на Враца Надя Донкинска, зам. регионалният шеф Николай Николов, основен специалист „ Култура ” в Община Враца Радосвета Крумова, ръководителят и зам.-председателят на непрекъснатата комисия по просвета към Общински съвет – Враца - Красимир Богданов и Ирина Иванова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР