Регионална библиотека Емануил Попдимитров - Кюстендил получи лично от Драгомир

...
Регионална библиотека Емануил Попдимитров - Кюстендил получи лично от Драгомир
Коментари Харесай

Драгомир Драганов с уникално дарение за библиотеката в Кюстендил

Регионална библиотека " Емануил Попдимитров " - Кюстендил получи персонално от Драгомир Драганов неповторимо дарение-неговата сбирка с циркови фигури.

До през днешния ден я назовах “цирковата стая ”. В нея живееше детската ми фантазия да имам личен цирк с безчет животни, делфинариум с всевъзможни морски жители и огромна “циркова база ” с конюшни и волиери в паркова среда. Сбъдвах фантазията си постепенно. Първите животни вардя още от 1987 година. Купувах камионите, ремаркетата, фургоните, цирковото шапито, стотиците огради и реквизити един по по един, месеци, години наред. До през днешния ден имах към този момент над 500 животни от над 30 типа. Семейства, минимум двойки - мъжко и женско. Своеобразен Ноев ковчег на любовта ми към класическото цирково изкуство. Фигурките на актьори и гледачи на животните са към 50. Всичко брандирах със особено поръчани визии. Фасадата на цирка е същински уникат. Под купола на цирка и по алеите на цирковия парк светеха диодни осветителни лампи… До днес…
Реших, в навечерието на рождения си ден, да подаря най-скъпото което имам, в дословния смисъл, на детската библиотека в Кюстендил. Защо тъкмо в Кюстендил знаят единствено най-най-близките ми хора. Аз знам единствено, че от дълго време желая да направя място в живота си за нещо ново. А на сбъднатата ми детска фантазия дано се радват децата които потърсят другари във вълшебния свят на книгите. Освен дребния - огромен цирк ще им подаря и доста книги от персоналната си сбирка. Да живее българското цирково изкуство!!!

" Искрени благодарности на Драгомир Драганов за дарителския жест! За нашата библиотека е чест и отговорност да одобри тази драгоценна сбирка. Уверяваме притежателя й и хората, които към този момент са заинтригувани, че тя попада в сигурни ръце и ще има нова биография, споделена с децата на Кюстендил и ценителите на цирковото изкуство в града ни.
Днес (8 януари )приехме експонатите персонално от ръцете на Драго Драганов. Предстои нареждане в отдел „ Изкуство ”, което ще ни отнеме няколко дни. Откриването на експозицията ще се състои като публично обществено събитие, с присъединяване на донора и, на което ще бъдете поканени всички ",заяви директрът София Пейчева.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР