Регионален исторически музей - София представя изложбата В зората на

...
Регионален исторически музей - София представя изложбата В зората на
Коментари Харесай

Препоръчваме ви: История на 8 хиляди години от разкопките в Слатина

Регионален исторически музей - София показва изложбата " В зората на европейската цивилизация: Слатина-София на 8 хиляди години ". Тя се провежда във връзка 33 години от началото на разкопките на раннонеолитното населено място Слатина-София. 

Изложбата дава изобилна информация както за метода на живот на жителите на праисторическото населено място, по този начин и за историята на изследванията. 

В експозицията са показани посредством находки над 10 праисторически къщи, разкрити и проучени на терен. Те са от разнообразни стадии на обитаване на раннонеолитното населено място, което се датира в интервала от края на VII до първата половина на VI хиляди прочие Хр.

Сред включените в изложбата експонати попадат: керамични съдове, в това число бялорисувана керамика, паметни масички, тежести за стан, фрагменти от антропоморфни съдове, антропоморфни и зооморфни фигурки, костени принадлежности и амулети, предмети направени от рог, каменни сечива (брадви, длета, тесли) и други

Временната експозиция се провежда от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките, от който е екипът, управляващ теренните изследвания на Слатина.

Изложбата може да бъде посетена до 3 септември в постройката на Регионален исторически музей - София всеки ден от вторник до неделя от 10.00 до 18.00 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР