Регионален исторически музей – Русе представя изложбата „Стъклото – истории

...
Регионален исторически музей – Русе представя изложбата „Стъклото – истории
Коментари Харесай

„Пъпчива кана“, джобна бутилка и още уникални експонати показва от днес Къщата на Калиопа

Регионален исторически музей – Русе показва изложбата „ Стъклото – истории и колекции”

На 18 март 2021 година Генералният съвет на Организация на обединените нации афишира 2022 година за Международна година на стъклото, с цел да означи смисъла му за напредъка на човешката цивилизация, за устойчивостта на човешките общности и капацитета му за решение на настоящи световни проблеми. Едно от направленията по отбелязването е обвързвано с ролята на музеите в представянето и съхранението на стъклото като културна полезност.

Регионален исторически музей – Русе се включва в самодейността с изложбата „ Стъклото – истории и колекции”, която показва ролята на стъклото в развиването на обществото, същността му на белег за модерността и лукса, както и мястото и смисъла му в публичните взаимоотношения. Не на последно място експозиционният роман показва музейните сбирки и образуване на визия за тяхното развиване, обогатяване и показване. Изложбата ще бъде публично показана през днешния ден, 31 май 2022 година, от 18:00 часа в Къщата на Калиопа (Музей на градското всекидневие).

Експозицията дава взор върху приложенията на стъклото в разнообразни сфери на човешкия живот през Модерността. Представени са тематиките за стъклените произведения като знак на разкош и авторитет след Освобождението, потреблението на стъклото в науката, в промишлеността, както и за домашна приложимост във всекидневието. Изложбата споделя за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които постановат характерни правила при използването на стъклените съдове, за потреблението на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за стилните трендове през ХХ век при производството и приложенията му.

Сред експонатите са показани голям брой предмети с истории – Пъпчивата кана от село Семерджиево, която е участвала на всички сватби в селото; вазата от многослойно стъкло, основана от Емил Гале през ХІХ век, шишенце за суха лимонада, купено от Айфеловата кула при започване на ХХ век, джобна бутилка с отрова от предния век. Тези и други предмети чакат посетителите в новата етнографска галерия в Къщата на Калиопа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР