Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската

...
Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската
Коментари Харесай

Показват находки от лот 3 от Струма при Покровник в Европейската нощ на музеите

Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската самодейност „ Нощ на музеите “. Традиционно, както всяка година, музеят ще разпространява своята мултидисциплинарна активност, предлагайки разнолики по форма и наличие прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безконечен темп на времето, срещайки деня с нощта, предишното с сегашното, дребните с пораснали деца, музейния артикул с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от сътрудници и сътрудници.
В 18:00 ч. в зала “Временни изложби” ще бъде открита изложбата “Автомагистрала Струма – пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически изследвания по ЛОТ 3”.
В изложбата са показани резултатите от изследванията на трите огромни обекта, разкрити по трасето на Автомагистрала „ Струма “ – ЛОТ 3, минаващи през територията на Благоевградска област. Това са: – Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III – VI в.; – Дамяница – праисторическо населено място от късен неолит до заключителен халколит (втората половина на VI хиляди прочие Хр. до първата половина на IV хиляди прочие Хр.).
Показани са най-интересните находки – над 400 броя, открити по време на избавителните археологически изследвания на трите обекта. От Мощанец са експонирани напълно непокътнати стъклени съдове, глинен обреден съд – кернос (намерени в некропол от римската епоха), както и украшения (пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули) и монети от късната древност. Специален интерес съставляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.
От Покровник също са изложени предмети, свързани с ежедневните занимания: глинени съдове, лампи, доста красиви антропо- и зооморфни приложения върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за отвесен тъкачен стан, украшения и монети. Специален интерес заслужават военната тапия и огромния бронзов щемпел за самун.
Находките от Дамяница са групирани в 5 тематики: „ поданици “, „ занаяти “, „ мода “, „ ритуали и знаци “, и последната, с провокиращо заглавие – „ АЗ СЪМ ЧОВЕК И НИЩО ЧОВЕШКО НЕ МИ Е ЧУЖДО “ (известна фраза на Публий Теренций).
Подготвен е и специфичен ъгъл с интерактивни игри, предопределени за дребните гости.
След откриването, в кинозалата на музея ще последват презентации на трите археологически обекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР