РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата В зората на

...
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата В зората на
Коментари Харесай

Изложба: "В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години"

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ показва изложбата " В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години ". Тя се провежда във връзка 33 години от началото на разкопките на раннонеолитното населено място Слатина – София.

Официалното разкриване е на 17 май 2018 година (четвъртък) от 18:00 ч. Изложбата " В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години " дава изобилна информация както за метода на живот на жителите на праисторическото населено място, по този начин и за историята на изследванията. Разкопките се управляват от чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов.

В експозицията са показани посредством находки над 10 праисторически къщи, разкрити и проучени на терен. Те са от разнообразни стадии на обитаване на раннонеолитното населено място, което се датира в интервала от края на VII до първата половина на VI хиляди прочие Хр. Сред включените в изложбата експонати попадат: керамични съдове, в това число бялорисувана керамика, паметни масички, тежести за стан, фрагменти от антропоморфни съдове, антропоморфни и зооморфни фигурки, костени принадлежности и амулети, предмети направени от рог, каменни сечива (брадви, длета, тесли) и други

Временната експозиция се провежда от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките, от който е екипът, управляващ теренните изследвания на Слатина. Изложбата е финансирана по Програма " Култура " – 2018 година на Столична община посредством план на Студентско читалище „ Св. Климент Охридски – 1997 “ – София.

Официалното разкриване на изложбата " В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8 хиляди години " е в Регионалния исторически музей – София на 17 май 2018 година от 18:00 ч. Тя може да бъде забелязана до 3 септември 2018 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР