Реформите се правят заради българските граждани. Дали ще има или

...
Реформите се правят заради българските граждани. Дали ще има или
Коментари Харесай

Захариева за мониторинга на ЕК: Няма значение дали той ще падне, ако хората не са удовлетворени от системата

Реформите се вършат поради българските жители. Дали ще има или няма да има механизъм за наблюдаване, хората би трябвало да усещат задоволство от системата, което за жалост към момента не е по този начин. Това съобщи пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по тематиката за отпадането на механизма за наблюдаване над България.

„ България за първи път от 18-ия си отчет след 12 година получава безапелационен подобен, че е изпълнила всички критерии - всичките шест индикатора, и че съгласно Еврокомисията това би трябвало да е последният отчет, т.е., тя предлага механизма да отпадне “, изясни Захариева.

По нейните думи разликата сред България през 2007 година и България през 2019 година е голяма. Захариева акцентира, че има още какво да се прави по промените и че точно това е повода преди към месец държавното управление да сътвори специфичен механизъм, който да продължи тяхното наблюдаване.

Тя изясни още, че от доста години както в Европейския парламент, по този начин и в Европейската комисия, са обсъждани оферти и резолюции за основаване на изчерпателен водоравен механизъм за господство на правото и права на индивида за всички страни членки на Европейски Съюз.

„ Има предложение от преди няколко месеца на Еврокомисията за основаване на подобен механизъм. Той ще бъде за всички страни, освен за България и Румъния, както до момента. България постоянно е била за това, че би трябвало да има идентични критерии за всички страни членки. По тази причина тя е подкрепяла през годините основаването на изчерпателен механизъм. Позитивната вест за България е, че комисията предлага преустановяване на този характерен механизъм, който е единствено за две страни “, разяснява Захариева

Българският външен министър разяснява и визитата си в Москва, определяйки диалозите с съветския ѝ сътрудник Сергей Лавров като градивни и почтени.

Във фокуса на срещата бяха енергийните планове и най-много продължението на „ Турски поток ” през България, което Лавров назова „ Български поток ”.

„ Този план е значим освен поради сигурността на доставките, само че и за целия район ”, уточни Захариева.

Тя добави, че срокът за осъществяване на трасето през българска територия е към 600 дни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР