Реформата в здравната ни система не може да търпи повече

...
Реформата в здравната ни система не може да търпи повече
Коментари Харесай

За анекс към Националния рамков договор призова Стойчо Кацаров

Реформата в здравната ни система не може да търпи повече отсрочване и казусът с " Пирогов " е знак за това, изключително на идна, съгласно множеството специалисти, Covid вълна. Това съобщи пред БНР служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Припомняме, шефът на " Пирогов " освободен от поста след, при която бе открита фиктивна активност за над 1 милион лв.. Медиците в най-голямата ни незабавна болница в страната започнаха. Самият постъпи в болничното заведение с хипертонична рецесия и към момента е на лекуване при сътрудниците си.

Междувременно са източвана ли е касата, метода на, както и случая със самия, който твърди, че бил измежду подправено приетите в болница, до момента в който неговите сътрудници изясняват, че са употребявали тази опция, с цел да не заплаща скъпи проучвания за постковид наблюдаване.

" Не е имало томахавки в връзките ни с " Пирогов ", съобщи министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от незабавната болница.

Според Кацаров е проблем, че през последните години методът на организация на възнаграждение в лечебните заведения е все по-централизиран . По думите му регулацията непрестанно се ускорява и на процедура сме достигнали съвсем до бюджетно финансиране, централно систематизиране на парите на обособените лечебни заведения. Това още повече прекъсва губи връзката с търсенето и предлагането на здравната помощ . Финансирането е централно, по авансово избрани условия от НЗОК, което докара до авансово разпределение на средствата, установяване на бюджети на обособените лечебни заведения, които се стремят по всякакъв начин да усвоят тези бюджети, в това число и като престъпват разпоредбите, какъвто беше казусът с " Пирогов ".

Според Кацаров смяната значи освен промяна в цените на клиничните пътеки, само че и връщане към главния принцип - да се заплаща единствено там, където е осъществена действително активността и тя е осъществена качествено - пациентът е задоволен .

" Генералната неточност в здравната система е, че се заплаща активността, а по-късно се търси метод тя да бъде усвоена, това води до неприятни резултати в болничната сфера ", сподели Кацаров.

Служебният здравен министър изиска неотложно да стартират договаряния за анекс към Националния рамков контракт, без да се чака новото държавно управление .

Той акцентира, че е последовател на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като уточни, че от това най-вече ще завоюват потребителите.

" Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде опция самичък да взема решение къде да влага осигуровките си ".

Служебният здравен министър оцени с итуацията с ковид като спокойна. Според него рискът от последваща вълна не е дребен.

" Със 130 млн. лв. се финансират поправки на Covid отделенията в лечебните заведения, обезпечени са количества медикаменти , утвърден е обединен протокол за лекуване на Covid-19. Не съм спокоен за последствията от последваща Covid вълна поради неприятното положение на здравната система ", съобщи служебният министър на опазването на здравето.

Сериозната здравна промяна изисква и промяна в законите, което до момента не е било допустимо без работещ парламент.

" Новият парламент и новото държавно управление неотложно да извършат корекции в законите, с цел да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система , с цел да се избегне висока смъртност при нова вълна от Covid-19 ".

Министър Кацаров е уверен, че имунизацията за Covid би трябвало да остане доброволна.

" Рискът да починеш от Covid-19 е може би хилядократно по-голям от риска да починеш от имунизация. Аргументите в интерес на имунизацията са безспорни ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР