"Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия

...
"Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия
Коментари Харесай

Реформа в ТЕЛК, ще има две комисии

"Реформата в ТЕЛК е на път. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и обществена. Това уточни пред бТВ Бисер Петков, министър на труда и обществената политика.

По думите му в концепцията за промяна заляга логиката здравното министерство да прави оценка болестта, а общественото да преценя до каква степен това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да извършва работата си.

„ Няма да има зависимост сред комисиите – за в този момент те ще са независими и ще има два стадия на оценка”, посочи Петков. Той успокои, че измененията целят само да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

С 14 лева повече ще бъдат увеличени пенсиите от 350 лева от 1 юли следващата година. Индексирането е по швейцарското предписание, отчитащо растежа на приходите и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 година ще е с 3,8 % или 13- 14 лева

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лева и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% неработоспособност става 230 лева – приблизително към 16,67 лева

Общо 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия, съобщи Петков.

Предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2019 година Това е обвързвано с друга смяна в пенсионната формула - да отпаднат трите най-хубави години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане оптималният застрахователен приход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, посочи министърът.

По думите му има ясна наклонност да има по-малко нови пенсионери.

По мотив детските надбавки и компенсации Петков съобщи, че за компенсацията за гледане на дете през втората година на майчинството, което е закрепено на 340 лева, може да се промени и предстоят полемики. По думите му концепцията на по-ниското заплащане е да подтиква майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на общественото министерство планува 5 на 100 от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в идващите 4 години. Това са осем дома от 160.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР