Реформата в психиатричната помощ е сред водещите приоритети за настоящия

...
Реформата в психиатричната помощ е сред водещите приоритети за настоящия
Коментари Харесай

Министър Сербезова: В изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде реализиран проект за модернизация и развитие на психиатричната помощ в България

Реформата в психиатричната помощ е измежду водещите цели за сегашния управителен екип на Министерството на здравеопазването и за държавното управление.

Вече са подхванати и съответни дейности по повод модернизацията на системата за психологично здраве. Предстои сформирането на Национален съвет за психологично здраве, който директно ще следи за осъществяването на признатата Национална тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021 – 2030 година “ Това уточни министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на среща с ръководителя на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване Алън Мичъл.

В осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност ще бъде осъществен план за рационализация и развиване на психиатричната помощ в България. Той планува възобновяване и модернизиране на сградния фонд на минимум 18 лечебни заведения, предоставящи психиатрична помощ. По линия на плана ще бъде обезпечена модерна здравна инсталация за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ. Предвижда се планът да бъде на обща стойност от 28,5 млн. лева, като би трябвало да бъде завършен до края на 2025 година Активно се работи и в посока повишение квалификацията на чиновниците, ангажирани в системата на психиатричната помощ, както и по посока обосноваване на нови фрагменти за започване в този вид лечебни заведения. Към сегашния миг по компетентност психиатрия се образоват общо 72 специализанти и 7 специализанти по детска психиатрия. Отделно от това министър Сербезова уточни, че в Министерство на здравеопазването се създават голям брой принадлежности за подкрепяне на държавните психиатрични лечебни заведения, с цел да бъдат усъвършенствани изискванията за профилактика, диагностициране и лекуване на страдащите от психологични болести.

Председателят на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване Алън Мичъл уточни, че е налице мощна ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването за реализиране на действителен прогрес по повод подобряването на психиатричната помощ в България. В началото на месец октомври 2021 година представители на Комитета бяха на посещаване в три държавни психиатрични лечебни заведения – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, с цел да се срещнат на място с грижата, която се дава на пациентите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР