Реформата в МВР и в момента върви. Функционалният анализ на

...
Реформата в МВР и в момента върви. Функционалният анализ на
Коментари Харесай

Рашков: Реформата в МВР в момента върви, огромни пари са изтичали досега

Реформата в Министерство на вътрешните работи и сега върви . Функционалният разбор на Министерство на вътрешните работи е подготвен. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той уточни, че в известна степен е реформирана Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и дирекция „ Управление на собствеността и обществени действия “, в която са били открити голям брой пробойни, от които са изтичали огромни бюджетни средства до момента.

От думите на министъра стана ясно, че с изключение на разбора е подготвен и математически модел, изработен върху базисни критерии . Чрез него за всяка една област, където има районни дирекции, районни ръководства и полицейски сектори, са избрани какви са кадровите запаси, популацията, икономическите и други субекти, и каква е криминогенната конюнктура. На тази база се извеждат оценъчни критерии и може да се направи извод къде има дефицит и остатък на запаси. 

Все още се събират отзиви от дирекциите на Министерство на вътрешните работи в страната за това къде съгласно тях има остатък и дефицит на хора и на техника. Ще би трябвало да се прегледат структурите, тъй като има обезлюдени региони, където няма хора, изясни министърът и добави, че там, където има остатък, ще би трябвало да се вземат някакви ограничения. 

Никой няма да бъде уволняван. Ще създадем всичко допустимо да запазим в огромна част състава “, уточни Бойко Рашков. Той даде за образец дирекцията за ръководство на собствеността във ведомството, откъдето са пренасочени над 50 души към Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

 „ Не е правилно, че Министерство на вътрешните работи не желае да работи с прокуратурата, тъй като ние обективно им пращаме материалите “, разяснява Бойко Рашков връзките на полицията с държавното обвиняване. Той посочи обаче, че има стотици изпратени преписки от полицията на прокуратурата, за които няма отговор, че са подхванати дейности по тях и добави, че ще бъде направен обществен лист, в който да се види кои са те, по кое време са изпратени на прокуратурата и не е получен отговор.

Министър Рашков, какво се случва с промяната в Министерството на вътрешните работи, трябваше да се изготви функционален разбор? 

Реформата в Министерство на вътрешните работи и сега върви. Тя завърши в дирекцията за ръководство на собствеността. Реформира се в известна степен и ГДБОП. Готов е функционалният разбор, в околните дни ще го гледаме. Изготвен е и математически модел, на съображение на който експерти са определили във всяка една област, където има районни дирекции, районни ръководства и полицейски сектори какви са кадровите запаси, популацията, стопански субекти и други, и каква е криминогенната конюнктура. На тази база се извеждат оценъчни критерии и може да се направи извод къде има дефицит и остатък на запаси. Там, където има остатък, ще би трябвало да се вземат някакви ограничения. 

Има случаи с районни ръководства, които са с доста ниска натовареност при умерена криминогенна конюнктура, за разлика от по-големи ръководства, които обслужват райони с над 100 хиляди души. Това не може да продължава по този начин.

Ще бъдат ли уволнявани чиновници на Министерство на вътрешните работи?

Никой няма да бъде уволняван. Това е видно и от това, което направихме във връзка с тази дирекция, която ви споделих, че преструктурирахме („ Управление на собствеността и обществени действия “) и в която видяхме какъв брой пробойни има да изтичат бюджетни средства – големи пари са изтичали до момента. Ние констатирахме над 50 души, които тук в централата не са нужни , не ги уволнихме, само че ги пренасочихме към столичната дирекция, тъй като там пък има дефицит, да кажем, на охранителни чиновници. 

Ще създадем всичко допустимо да запазим в огромна част състава. Защото, както в този момент се случи, това е един доста сериозен урок, който ни задължава доста да не робуваме на някои кардинални положения, като този функционален разбор. Ето - военни дейности и ние трябваше да вземем защитата на голям брой, стотици обекти със стратегическо значение и други с по-малко такова. Затова трябват хора. Ако ние се лишим от фрагментите, ние може в подобен сериозен миг на спор - боен или различен, да нямаме фрагменти и да не можем да осигурим сигурността на страната и на хората. Много деликатно би трябвало да се преценят и тези неща. 

Има ли период за промяната, за започване на преструктурирането?

Ние сме съвсем подготвени. До края на тази седмица, ми се коства, беше срокът да получим мнения от дирекции от страната, с цел да забележим и тяхното мнение, да забележим къде съгласно тях има остатък и дефицит на хора, на техника, къде да оставим районните ръководства, къде да ги трансформираме в сектори, тъй като има дребни обитаеми места, които не се нуждаят. Ще би трябвало да се прегледат структурите, тъй като има обезлюдени региони, където няма хора.

Преди дни пред народните представители споменахте, че ще изготвите лист с преписките, изпратени от Министерство на вътрешните работи на прокуратурата, по които няма информация за осъществена активност, като тази за Автомагистрала " Хемус ".

За какъв брой броя преписки става дума?

Те са стотици. Аз имам концепцията да ги извадим, да ги подредим, с цел да се знае кои са, от по кое време са и по коя няма отговор. Не е правилно, че Министерство на вътрешните работи не желае да работи с прокуратурата, тъй като ние обективно им пращаме материалите. Ние не можем да работим без тях. Те (прокуратурата), получавайки материалите, стартират да правят оценка тези материали дали имат значение за някой човек, който те пазят като „ чадър “, или няма значение преписката. Ако няма, те я пускат да върви, в случай че има, стартира едно огромно мислене и първоначално я „ поставят на трупчета “ и това дело стои и не се взема решение. Докога няма да се взема решение? Докато може да се задържи, в това число и до момента в който изтече отминалостта.

Ние би трябвало да създадем опит най-малко една част от преписките, за които няма отговор, в случай че не всички, да ги приведем в популярност и да ги кажем на цялото общество. В Министерство на вътрешните работи има към 2000 проверяващи и хиляди други оперативни служащи, които работят по една или друга линия, ние сме голямо ведомство, в което се изготвя доста информация, която отива в прокуратурата, а трудът на хората и тези големи бюджетни средства се харчат на вятъра от страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР