Реформата в Конституцията трябва да носи перспектива, да носи послание

...
Реформата в Конституцията трябва да носи перспектива, да носи послание
Коментари Харесай

Този парламент няма капацитет да напише нова конституция, убеден е Иван Костов

" Реформата в Конституцията би трябвало да носи вероятност, да носи обръщение за някакво бъдеще. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят, по тази причина Конституция се прави от доста хора, лишава доста време ". Така отговори някогашният министър председател Иван Костов на въпрос на студенти за промени в главния закон на страна, по които се водят диалози в Народното събрание сред политическите сили, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му такива промени са комплицирани и един от рисковете е точно кой ще направи конституционната промяна.

" Виждат ли ви се готови народните представители да се заемат с ремонт или написване на нов публичен контракт сред обществото и политическата класа? Имат ли потенциал, виждате ли огромни имена, престижи, експерти по конституционно право, по държавно устройство? Нямат потенциал ", отсъди Костов. 

Най-големият проблем на тази Конституция – не може да се напише такава, каквато е в европейските страни, и да се постави у нас. Не може да вземеш непознатия контракт и да го сключиш със личното си общество, изясни Костов. От друга страна, акцентира той, би трябвало да се отразява националната логика на психиката, по какъв начин хората одобряват едни или други правила, в противоположен случай рискуваме да се направи ретроградна конституция, която няма да ни разреши да вървим напред, сподели някогашният министър председател.

Според него е несериозно да бъде отстранен институтът „ основен прокурор “. Но пък " един от най-големите опасности за страната е на път да се позволи - да се унищожи мафиотската пирамида, която е окупирала институциите ".

Според Костов България не е изправена пред пагубен риск, без значение че институциите водят война между тях. Едва ли, съгласно Иван Костов, ще се повторят пагубните обстановки от 1997 година, в случай че не ескалира войната в Украйна и Русия не употребява нуклеарно оръжие, да вземем за пример. Русия очакваше, че ще провокира злополука в Европа, означи той. Оказа се, че Европа с гъвкавата си стопанска система се приспособява по-бързо от предстоящото – за към 10-11 месеца, добави Костов.

В същото време той обърна внимание на демографската рецесия, която назова като един от най-сериозните опасности за страната ни.

В България сега, по думите му, има политическа рецесия, не може да се излъчи кабинет, който да изкара цялостен мандат. Той добави, че има риск страната ни да остане в периферията на Европейски Съюз, да стане обезсърчителен сътрудник, само че вероятността това да се случи не е прекомерно висока.

Иван Костов счита за изцяло непотребен референдум за еврото. " Ако желаеха самостоятелност, би трябвало първо да бъде извършено допитване за излизане от Валутния ръб, тъй като посредством него сме на половина в еврозоната ", уточни Костов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР