Реформата (в бюджета - бел. ред.) е точно това -

...
Реформата (в бюджета - бел. ред.) е точно това -
Коментари Харесай

Василев за протестите: Който вика, няма да получи пари |

" Реформата (в бюджета - бел. ред.) е тъкмо това - който желае и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който създаде действителен артикул ", съобщи пред бТВ вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

С тези думи той отбрани новата философия на държавния бюджет, съгласно която пари се дават против планове и реализирани резултати.

Бюджетът - пари против промени

Финансовият министър отговори и на рецензиите за оферти от него държавен бюджет за 2022 година Той отбрани предложенията си и съобщи още веднъж, че " бюджетът е капиталов " - влага се в човешки капитал, само че и се вършат доста съществени финансови вложения.

Вицепремиерът направи поръчка, че до края на юни би трябвало да са подготвени измененията в пенсионната система.

Василев бе безапелационен, че няма да има условия за корупция, тъй като всички разноски би трябвало да се случат през Закона за публичните поръчки, по транспарантен метод и без ин хаус поръчки. 

Финансовият министър още веднъж акцентира, че в бюджет 2022 са заложени средства против промени. По думите му това е и повода, заради която редица чиновници в държавния бранш ще останат без нарастване на заплатите. Сред тях попадат и пожарникарите, служителите на реда и надзирателите, които излязоха на два следващи митинга в събота и в неделя.

" Последните няколко години сме очевидци на летни пожари, с които пожарникарите не могат да се оправят. Те нямат техника. Ето къде има потребност от промяна. Когато тя се случи, тогава ще има и пари за нараствания на заплатите ", означи министърът.

Той заяви, че и през днешния ден е провел диалози с техни представители и те самите са подчертали потребността от смяна.

Вицепремиерът обаче съобщи, че това обвързване на заплати с промени не може да се случи само в прокуратурата -  поради Закона за правосъдната власт. България обаче е парламентарна република и Народното събрание може да дефинира бюджетът на прокуратурата, която съгласно него е неефективна. Така Василев отговори на изказванията, че 20-те милиона по-малко от бюджета на Висш съдебен съвет, които бяха ориентирани към Българска академия на науките, са тип политическо наказване.

Той съобщи, че е видно за цялото общество, че прокуратурата е неефективна и даде образец с аферата " Барселонагейт ", за която от Прокуратура на Република България съобщили само, че би трябвало да си преведат постъпилата информация от испански на български.

" Няма значение кой е основния прокурор, има значение какво прокуратурата прави. "

По думите му евентуално и за нея е щяло да има повече пари, само че в случай че Гешев е бил заменен, което респективно значи и промяна в правосъдната власт.

Той разяснява и митинга на музейните служащи, които упорстват за нарастване на заплатите. Василев съобщи, че те също ще получават пари за планове, а не за " забърсване на остарели витрини ".

Внасяме строителни компании, които съблюдават законите?

Той разяснява и разногласието със строителите на Автомагистрала " Хемус ", които се оплакват, че не им се заплаща направени пътища.

" Изработени, в нарушаване на всички закони, направени, без да има позволение за градеж ", иронично изясни вицепремиерът.

По думите му и те са отговорни, тъй като са страна по договорите.

" Те знаят, че вършат главен ремонт без да има позволение за градеж. Не е отговорен единствено възложителят ", добави той.

Всички би трябвало да са наясно, че оттук насетне разпоредбите са други - транспарантни търгове и който даде най-ниска цена - той печели, съобщи Василев и добави

Има комисия, която ще ревизира какво е свършено. Ще им се заплати единствено за свършената работа. Документите са обработени, към този момент вървят огледите на терен, изясни той.

" Има задоволително компании и в Европа и по света, които могат да дойдат и да строят. И същите служащи, и същите машини най-вероятно ще строят. Нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по разпоредбите . Правилата се трансформираха,  ще съблюдаваме законите, а в случай че те не желаят или не могат да ги съблюдават - има компании и хора, които желаят и могат ", бе безапелационен министърът.

АЕЦ " Белене " и цената на тока

" България е и би трябвало да продължи да бъде нуклеарна страна ", съобщи Асен Василев във връзка съдружното напрежение предходната седмица във връзка бъдещето АЕЦ " Белене ".

Според него площадката в Белене не е подобаваща и планът не би трябвало да бъде подновяван. Той добави, че за построяването на АЕЦ ще е гальовен дълъг и муден лицензионен стадий, а и да се наберат нови експерти, каквито недостигали и в АЕЦ " Козлодуй ".

Василев обаче акцентира, че преди да се вземе каквото и да е решение ще бъде изработен обстоен разбор. 

Той съобщи, че не чака нарастване на цената на тока след рухването на мораториума за битовите потребителите. За небитовите, които са на свободния пазар, пък ще бъде предоставена опцията за подписване на 12-месечни или 24-месечни контракти на закрепена цена.

Поръчваме новите 8 Ф-16 откакто получим първите

България няма да получи отплата за забавената доставка на изтребителите Ф-16 от Съединени американски щати, съобщи финансовият министър. Той добави, че в контракта въобще липсва сходна точка, само че все пак България е една от дребното страни, които заплащат 100% предплатено дължимите суми.

Василев акцентира, че държавното управление ще направи старания да получи някаква отплата предвид на идната втора поръчка на 8 изтребители Ф-16

Зеленият документ

Той разяснява и обявеното от премиера Кирил Петков

По думите му отпадането на мярката ще задвижи тази част от бизнесите, които страдат от рестриктивните мерки. Той добави, че премахването на противоепидемичните ограничения няма да спре помощите - те ще продължат да се раздават до края на юни.от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР