Реформата на КПКОНПИ след управлението на Сотир Цацаров ще бъде

...
Реформата на КПКОНПИ след управлението на Сотир Цацаров ще бъде
Коментари Харесай

Кирил Петков търси български специалисти от чужбина за разследванията на новата КПКОНПИ

Реформата на КПКОНПИ след ръководството на Сотир Цацаров ще бъде главен приоритет на Народното събрание след приемането на Бюджет 2022, разгласи министър председателят Кирил Петков. 

Една от концепциите на ръководещото болшинство е да раздели комисията на две елементи, като една от тях ще има проверяващи функционалности. 

Новият детайл е, че към тази група ще бъдат привлечени български експерти, които живеят отвън страната, за недопускане на спор на ползи. 

" Искаме да притеглим огромни експерти, доста от тях са отвън България, с цел да нямат връзка с хората, които се проверяват в България. Дал съм задача - да търсим в Германия, Франция, Съединени американски щати българи с професионален опит. Това е методът да имаме звено, което не е повлияно и обвързвано ", сподели Кирил Петков в изявление за Нова ТВ. 

Премиерът не разяснява какви са обсъжданите имена за началник на институцията след Цацаров. На въпроса дали някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев е измежду тях, той отговори, че го харессва като експерт и като " самоуверен човек ", и би се радвал да могат да работят дружно - " дали в Министерство на вътрешните работи или в друга институция ". 

Кирил Петков изясни решението си да даде на прокуратурата лист с най-известните журналистически следствия за корумпирани лица, като уточни, че " дотолкоз е невисок прагът на качество на работата на прокуратурата, че даже за наличната за всеки информация няма никакви резултати по някаква неразбираема причина ". 

" Не желая да се премълчава и да се приказва в коридорите, а да се сложи толкоз висок институционален фокус, че повече да не може да се оставят без реакция ", сподели Кирил Петков. 

Никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата, уточни още министър председателят: " Имат два избора, или би трябвало да стартират да работят, или безусловно цялото общество да е напълно наясно, че ръководещите прокуратурата не си правят работата ". 

В листата с 19-те имена участва освен Делян Пеевски, само че и Бойко Борисов и Владислав Горанов, сподели още министър председателят. 

" Борисов сме го поставили като характерно име поради случая Мата Хари. Ние не споделяме, че е имал кюлчета, само че желаеме да разберем по какъв начин те са попаднали в чекмеджето му. За Владислав Горанов, питаме дали по информацията от Васил Божков, че персонално са му носени пари, е направено всичко за следствието. Не споделяме дали е отговорен или не, а в случай че имаме очевидец, какво е направила прокуратурата по тази тематика? ", попита той. 

Петков чака правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе оптимално скоро повторното искане за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев. 

" Ако се внесат ясни доводи за какво Гешев би трябвало да бъде отстранен от поста си, а Висш съдебен съвет не ги одобри, цялата общност ще е наясно, че това решение е взето макар обстоятелствата ", сподели още Кирил Петков. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР