Реформата на ЕС е неминуема, заяви пред БНР Весела Чернева

...
Реформата на ЕС е неминуема, заяви пред БНР Весела Чернева
Коментари Харесай

Весела Чернева: Реформата на ЕС е неминуема

Реформата на Европейски Съюз е неизбежна, съобщи пред БНР Весела Чернева – шеф на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„ Тихото болшинство, проевропейското болшинство в страните-членки би трябвало да си даде сметка, че, за разлика от предходни години, тези избори ще бъдат моментът, в който Европа ще реши накъде да тръгне. Ако дадем това решение в ръцете на крайни, маргинални партии и групи, то тогава толкоз по-зле за нас и за един план, който съществува с помощта на поддръжката точно на тази проевропейска среда. …Ако обичайните партии си мислят, че те могат просто да създадат една малко по-широка коалиция, с цел да съберат болшинство в Екологичен потенциал и да продължат да карат по остарелия метод, това идващия път точно проевропейците няма да им простят “.

Това, което европейците търсят, може да се заключи в 3 съществени линии, уточни Чернева в изявление за предаването „ Събота 150 “:

„ Едната е – да запазим свободите – на пътешестване, на търговия, на работа. Втората е – желаеме повече сигурност и защита. Третото – европейците желаят повече кохезия. Това са доста сложни задания, само че това е задачата на политиците “.

По думите ѝ, има доста огромна поддръжка за Европейски Съюз, само че тя върви дружно с голямо терзание на хората за бъдещето на Съюза:

„ Нашата анкета обгръща 14 страни-членки, над 50 хиляди души. Повече от половината от тях считат, че Европейски Съюз би могъл да се разпадне до 10 години, в случай че не се вземат ограничения. Хората схващат, че заплахата е огромна. Тук разделяне Изток – Запад – Север – Юг няма “.

Весела Чернева разяснява и тематиката „ Брекзит “ на фона на идните европейски избори.

„ Останаха две варианти на масата – корав Брекзит или втори референдум. Това е главният въпрос – накъде ще тръгне Англия “.

Време за договаряния с британците ще се откри, въпросът е кой ще ги води, изрече мнение тя и продължи

„ Вторият въпрос е по какъв начин единството на Европейски Съюз ще продължи да бъде поддържано по този въпрос, в случай че има доста други проблематични неща, по които Европейски Съюз не може да се контракти. Това, с което сега Европейски Съюз е същински мощен, е, че има един явен фронт от 27 страни-членки, които гласоподават като една във връзка с Брекзит. Дали този фронт няма да стане по-хлабав и няма да е по-трудно да бъде запазвано това единение “.

Ако забележим огромно наличие на евроскептични и антиевропейски партии в Екологичен потенциал, то тогава в действителност може да се стигне до доста постепенно, мъчно, трудно избиране на шефовете на главните институции на Европейски Съюз, предвижда Весела Чернева и добави:

„ Блокира ли се този развой, не може да се назначи Европейска комисия, не могат да се изберат ръководители на комисиите в Екологичен потенциал, изобщо активността на съществени звена може да бъде замразена най-малко на високите равнища. Участието на Англия в тези избори има значение, тъй като групата на антиевропейските партии, с помощта на господин Фараж, ще нарасне и то не нищожно. Другият проблем е, че в случай че се стигне до такова трудно избиране, изключително на ръководител на Европейска комисия и Екологичен потенциал, можем да забележим и доста компликации в приключването на Брекзит, т.е. да се окаже по този начин, че и европейските институции към този момент не са толкоз положителни сътрудници в тези договаряния “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР