Реформа в службите не означава да смениш ръководството с наши

...
Реформа в службите не означава да смениш ръководството с наши
Коментари Харесай

Реформа в службите не означава да смениш ръководството с "наши хора": Радев

Реформа в службите не значи да смениш управлението с " наши хора " от записа, разяснява президентът Румен Радев.

От ПП-ДБ към този момент оповестиха, че желаят шефовете на множеството служби да бъдат заменени. Двете партии имат и подготвен законопроект за промяна в бранша. С него ще се понижи въздействието на президента Румен Радев, през който минава назначението на шефовете на службите.

Сега те се оферират от държавното управление, само че назначенията им изискват декрет на президента.

" Който има упоритостта да реформира службите, първо би трябвало да познава законите, да познава структурата, дилемите, функционалностите на службите, както и метода им на взаимоотношение с задграничните сътрудници. Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с промяна на службите. Реформа не значи да смениш управлението с " наши хора от записа ", разяснява президентът, визирайки изтеклия запис от съвещанието на " Продължаваме промяната ".

Кабинетът на Николай Денков към този момент смени зам.председателите на ДАНС. Смяната на шефа на контраразузнаването Пламен Тончев обаче изисква президентски декрет.

Държавният глава обаче даде серия сигнали, че надали ще разреши елементарно уволнението на назначените от него през 2021 година фрагменти по върховете на бранша за сигурност. Тогава Радев и служебният министър председател Стефан Янев стремително смениха шефовете и на специфичните служби.

Румен Радев сподели, представен от БНР, че концепциите за промяна би трябвало да бъдат поставени на масата.

" Искам да видя какво оферират, дано да сложат на масата си концепциите за реформиране на службите. Ще ви дам един образец: Това управление на ДАНС получи предходната година премията " Джордж Тенет " от Съединени американски щати, която се дава единствено един път годишно и единствено на една страна за извънреден принос за националната сигурност на Съединени американски щати и на нашите съдружници. И в този момент излиза, че тези, които желаят да вършат промяна, т.е. да обезглавят службите, желаят да отстранен това управление. И по този начин обезсмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се схванат, когато приказват за координиране с посолството, те в действителност против посолството ли потеглят? ", уточни той.

По-рано се стигна до мощно напрежение сред държавното управление на Николай Денков и Радев поради желанието на кабинета да смени основния секретар на Министерство на вътрешните работи. В последна сметки президентът подписа указа за освобождението на основен комисар Петър Тодоров от поста и с различен собствен декрет назначи основен комисар Живко Коцев.

" Петър Тодоров е човек с достолепие и чест, който не може да следи по какъв начин под него се унищожава системата и по какъв начин се вършат назначения, единствено с цел да удовлетворят сюжета от записа. В същото време той да няма никакво въздействие, а носи отговорност за това. Мисля, че това не е почтено и той постъпи по най-достойния метод ", означи Радев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР