Реформа, която да не отнема права, възможност за работа и

...
Реформа, която да не отнема права, възможност за работа и
Коментари Харесай

Протестът на хората с увреждания: Реформа в ТЕЛК - да, но не и отнемане на права

Реформа, която да не лишава права, опция за работа и включващо обучение, условия за заслужен и пълностоен живот, достъп до архитектурна, транспортна и информационна среда - това са част от настояванията на хората с уврежданията, които излязоха на народен митинг пред Министерския съвет през днешния ден.

Поводът - плануваната от държавното управление промяна при отпущането на инвалидни пенсии. Най-общо се планува здравната експертиза да не води автоматизирано до обществени придобивки като инвалидни пенсии и редица други, а да се прави и преценка за работоспособността, т.е. дали макар процентът на неработоспособност един човек може да работи или не. За задачата се плануват промени в работата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

На площад " Независимост " през днешния ден се събраха хиляди хора с разнообразни увреждания от столицата и страната. Те носеха плакати с надписи " Реформа - да, само че не по този начин ", " Не на промяна, отнемаща права ", " Искаме работни места ", " Не на запрещението ". Не се виждаха хора в инвалидни колички, а от организации на хората с увреждания обясниха, че те не са съумели да се включат митинга поради неналичието на налична среда.

" Нито едно право не би трябвало да се губи по време на промяна. Тя би трябвало единствено да надгражда ", оповестиха протестиращите. Някои от тях признават, че въпреки всичко има неприятни практики при отпущането на инвалидни пенсии и такива получават хора без понижена продуктивност.

" Ние няма да допуснем хората с увреждания да влошат качеството на живот. Някои от тях живеят със средства по линията на беднотия. Тази промяна ще отнеме права и приходи на 200 хиляди български жители ", разгласи Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите. Той се разгласи за промяна и оценка на работоспособността на хората с увреждания, само че това да върви дружно с нов метод при установяване на обезщетителните приходи.

Заради митингът във вторник здравното министерство разгласи, че по искане на премиера Бойко Борисов се замразява част от промяната. Днес обаче министър-председателят сподели, че тя продължава.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР