Рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се

...
Рефлекс на Република Северна Македония като държава е да се
Коментари Харесай

Близо 9000 български книги са изпратени до Република Северна Македония

Рефлекс на Република Северна Македония като страна е да се опълчва на всякаква форма на българска просвета и на споменаване на името българи и български книги, това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на фондация " Македония " Виктор Стоянов.

Той уточни, че във връзка с книгите от българска страна има пробив. Изготвена е наредба с Агенция " Митници " на Република Северна Македония, вследствие на което са дарени близо 9000 книги от него самия, фондация " Македония " и над 700 българи, които са се присъединили в самодейността. Тези книги са достигнали до съответни фамилии в Република Северна Македония, които изявяват предпочитание да ги получат.

Виктор Стоянов означи, че прекъсването на книгите на границата на Република Северна Македония преди няколко месеца не ги е разколебало и съобщи, че акцията ще продължи, " до момента в който достигнем до всички, които желаят да имат най-малко една българска книга ".

За искащите да се научат да четат на български и да познават книжовния български език, фондация " Македония " приготвя видео с направен от езиковед от Българска академия на науките текст за разликата сред българския литературен език и македонска норма " и по-конкретно шестте букви - коя на коя дава отговор, с цел да е по-лесно за обществото там да четат и схващат български ", изясни Стоянов.

Напрежението сред нас и македонците главно се дължи на формата на държавен национализъм, която упражнява Република Северна Македония и образование в шовинимъм даже на децата. В учебните заведения там се учи, " че българите сме окупатор, който в продължение на три години надали не е избивал македонското население ", изясни той и историята умишлено се изкривява.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР