Референдумът за отделяне на Каталуния от Испания е незаконен и

...
Референдумът за отделяне на Каталуния от Испания е незаконен и
Коментари Харесай

Експерт: България трябва да се противопостави на референдума в Каталуния

Референдумът за обособяване на Каталуния от Испания е противозаконен и би трябвало България като членка на Европейски Съюз да му се опълчи. Това съобщи професорът по европейско право Атанас Семов.
„ Референдумът е противозаконен, не беше извършен по разпоредбите на страната, в която се организира. Референдуми с такива въпроси може да провежда единствено съществуващата държава”, уточни той и означи, че при аналогичното допитване в Шотландия организацията е била дело на централната власт на Обединеното кралство и вотът е минал съгласно настоящото законодателство.
„ Къде по света би се провел противозаконен референдум и служителите на реда биха носили цветя на членовете на секционната изборна комисия?”, запита професорът. Той обаче призна, че „ една по-умна власт би могла и по-деликатно да подходи”. Припомняме, близо 1000 души бяха пребити от тежковъоръжени служители на реда, изпратени от централното държавно управление за да провалят гласуването.
Проф. Семов уточни, че, с изключение на всичко друго, референдумът е бил несполучлив и действително 65% от гласоподавателите не са подкрепили независимостта на Каталуния (макар единствено 7% да са изразили тази позиция в хода на самото гласоподаване – б.р.).
Според него умно би било водачите „ да не се опияняват от мисълта за място в историята и да не бързат да афишират независимост”. Професорът е на мнение, че след нов кръг от договаряния Каталуния може да получи уголемение на автономията, в това число и в бюджетната област.
„ Нито един сериозен фактор в Европейски Съюз няма да признае референдума и резултатите от него, още по-малко възможна независимост”, съобщи Семов. Той прикани България и Румъния да излязат с ясна позиция, че „ не можем да приемем за обикновено суверенни страни през XXI век да се разпадат инцидентно”.
„ Ако не сме разбрали грешката от прибързаното заличаване на Югославия в нарушаване на доста интернационалните правила и основало повече проблеми, в сравнение с решило, не дай Боже и по нашите земи някой ден може да има сходни мощно тревожни процеси”, предизвести Семов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР