Референдумът за независимостта на Иракския Кюрдистан принуди международната общност да

...
Референдумът за независимостта на Иракския Кюрдистан принуди международната общност да
Коментари Харесай

Референдумът, който ядоса всички и смълча Путин

Референдумът за независимостта на Иракския Кюрдистан принуди интернационалната общественост да затвори очите си за Устава на Организация на обединените нации.

Едновременно с това съветската позиция по отношение на него затруднява нежният баланс в връзките сред Москва и Анкара, която още е в потрес от дейностите на Ербил.

Иракски Кюрдистан прави последната и най-трудна крачка преди независимостта

Турция: Няма да има война, а „ хирургическа интервенция “

Такива разбори на резултата от допитването в неделя излагат съветските вестници „ Комерсант” и „ Независимая газета”, представени от Българска телеграфна агенция и Фокус.

Турция и Русия поддържат териториалната целокупност на Ирак и Сирия, съобщи през вчерашния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган на конференция с съветския водач Владимир Путин. По-рано Путин сподели, че се афишира за опазване на целостта на Ирак и се надява спорът скоро да бъде решен - само че даже това сбито изказване беше оповестено със забавяне, отбелязва вестникът.

"За Русия несъмнено е по-важна Турция и Москва не може да поддържа референдума. От друга страна, в Русия има огромна кюрдска диаспора и дипломацията поддържа тесни връзки с Демократическата партия на Кюрдистан, по тази причина Москва не може и да се прави, че не е имало референдум въобще. Значи ще би трябвало да мълчим, само че това безмълвие би трябвало да е многозначително ", разяснява специалистът Алексей Малашенко.

Iraqi Kurdish referendum: What you need to know https://t.co/jzFTx2MPPN pic.twitter.com/s3sEnMpTU7
— Mutlu Civiroglu (@mutludc) September 25, 2017
Същевременно привидният общ интернационален фронт против кюрдската самостоятелност в Ирак може да е провокиран от един доста елементарен претекст.

Действията за делене на Ирак носят опасности за бизнеса както на американските, по този начин - вероятно - и на съветските енергийни компании, почнали работа в близкоизточната страна, написа „ Независимая газета”.

Официално изтъкваните аргументи са други.

Russian President Vladimir Putin dodged the Kurdistan Referendum topic and did not attack Kurds today in Ankara. #think
— Hiwa Afandi (@HiwaAfandi) September 28, 2017
В изказването на Белия дом написа, че акцията за самоопределяне, инициирана от иракските кюрди, е по-вероятно да има негативно влияние върху успеваемостта на интернационална интервенция против "Ислямска страна ".

Реално е мъчно да се реши по какъв начин процесът на делене сред Ербил и Багдад ще се отрази на военната акция против териториалното ядро на „ халифата”, само че тя без друго наближава разумния си край, регистрират от вестника.

По-реален е американския боязън, че в самостоятелен Иракски Кюрдистан ще нарасне въздействието на главния им съперник - Иран.

Kurds of Iraq have been loyal allies. The west must repay its debt#Kurdistan
The Guardian
https://t.co/8MnTJEzUGk
— Paul Johnson (@paul__johnson) September 27, 2017
Други митинги, тези на Анкара, която до неотдавна бе в топли връзки с Ербил, от време на време наподобяват комични.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, обясняващ безполезността на опитите на иракските кюрди да завоюват самостоятелност, постоянно показва два образеца в обществените си изявления:

„ Независимостта на Косово бе приета от 114 страни, само че за жалост Косово не е станало част от международната общественост и изпитва усложнения. Какво може да чака Северен Ирак, откакто е признаван само от Израел? “, счита турският президент.

Без да желае, той даде аналогията, която на фона на събитията в Иракски Кюрдистан се отнася за двойствеността на външната политика освен на Турция (признала независимостта на Косово през 2008 година ), само че и на другите членове на интернационалната общественост.

#KurdistanBlockade

93% of the different races and creeds living in the KRI voted for independence. In response Kurdistan is now blockaded. pic.twitter.com/xO4PxgJGvI
— Ari Murad (@AriMuradd) September 28, 2017
Един от главните причини в интерес на независимостта на Косово бе правото на народите на самоопределяне, чиято правна мощ е заложена в член 1, параграф 2 и член 55 от Устава на Организация на обединените нации.

Фактът, че разделянето на този район не е в несъгласие с интернационалното право, беше приет от Международния съд през 2010 година Принципът на правото на самоопределяне беше употребен освен от Запада.

Например, Русия изясни по този начин признаването на Абхазия и Южна Осетия през 2008 година Но нито западните страни, нито Русия си спомнят за този юридически принцип, когато става въпрос за Кюрдистан.

При всяко състояние въпросът за основаване на кюрдска страна ще пристигна на дневен ред след разгрома на „ Ислямска страна - в случай че не в Северен Ирак, то в Северна Сирия. Тогава интернационалната общественост ще би трябвало да избере - да съблюдава ли интернационалните правила, или да ги дискредитира и отсега нататък, прибавя "Независимая газета ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР