Референдумът за независимост на Кюрдистан бе използван от Багдад като

...
Референдумът за независимост на Кюрдистан бе използван от Багдад като
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан обвини Багдад, че е използвал референдума, за да нападне автономния район

Референдумът за самостоятелност на Кюрдистан бе употребен от Багдад като предлог за нахлуване против региона. Това съобщи през днешния ден в телевизионно послание водачът на кюрдската автономност Масуд Барзани, който по-рано разгласи, че на 1 ноември се отдръпва от президентския пост.

" Това, което централните (иракски) управляващи вършат против Кюрдистан, бе авансово планувано ", сподели Барзани. Референдумът стана единствено претекст за нахлуване против нашия район, съобщи той.

Целта на плебисцита бе да се откри спокойно решение на проблемите на кюрдите, акцентира Барзани и напомни, че постоянно е било заявявано, че от референдумът няма да докара до никакви заявления за самостоятелност и че самостоятелната област желае разговор. Това, което се случва в този момент, не е поради референдумът, уточни той.

Днес Народното събрание на Иракски Кюрдистан утвърди решението на Барзани да не удължава мандата си и да напусне на 1 ноември президентския пост. Първоначално за тази дата бяха планувани президентски избори, само че те бяха отсрочени с осем месеца.

В обръщението си Барзани сподели още, че изтеглянето на кюрдските милиции от Киркук и предаването на града на силите на федералното държавно управление е " висшо изменничество " и " удар в гърба ". Случилото се в нощта на 15 против 16 октомври в Киркук бе удар в гърба, поради изменничество нашият проект за отбрана на града пропадна, сподели кюрдският водач.

Той съобщи, че е бил сюрпризиран и от това, че сили, считани от Съединени американски щати за терористични (шиитските национални отряди), са употребявали танкове " Ейбрамс " и създадено в Съединени американски щати оръжие, с цел да нападат Киркук и кюрдските региони. Сега кюрдите се питат, продължи той, дали във Вашингтон са знаели за проектите на Багдад и за какво не са предотвратили настъплението.

В нощта против 16 октомври иракският министър председател Хейдар Абади подреди да стартира акция за възобновяване на сигурността в противоречиви региони сред Багдад и кюрдската автономност, в това число в северната петролна столица Киркук, която не влиза в състава на Иракски Кюрдистан. Иракските военни си върнаха контрола над града и покрайнините му за по-малко от 24 часа, откакто оттова се изтеглиха кюрдските милиции - пешмергите. Централното държавно управление пое и контрола над петролните залежи в Киркук.

По-рано през днешния ден последователи на Барзани, недоволни от отдръпването му, нахлуха в постройката на Народното събрание на Иракски Кюрдистан. Във фоайето на Народното събрание те скандираха лозунги против депутатите, които са съперници на Барзани, съобщи ДПА. Протестиращите, някои от които бяха въоръжени с тояги и револвери, обявиха, че желали да санкционират депутати, които съгласно тях са оскърбили Барзани, заяви Ройтерс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР