Референдумът в Берлин, който щеше да обвърже града с целта

...
Референдумът в Берлин, който щеше да обвърже града с целта
Коментари Харесай

Жителите на Берлин отхвърлиха идея градът да стане климатично неутрален до 2030 г.

Референдумът в Берлин, който щеше да обвърже града с задачата да стане климатично безпристрастен до 2030 година, се провали, разгласи кметът на града Франциска Гифи, представена от " Ройтерс ".

Мярката щеше да принуди да влага съществено във възобновима сила, и публичен превоз.

Ако тя беше призната, Берлин щеше да се трансформира в един от дребното огромни европейски градове със законово обвързваща цел да стане климатично безпристрастен до седем години.

Резултатът от неделното гласоподаване " демонстрира, че болшинството от берлинчаните виждат и, че настояванията на референдума не биха могли да се изпълнят - даже и в случай че бъдат превърнати в закон ", сподели Гифи.

Европейският съюз предходната година сложи началото на скица за подкрепяне на 100 града в и отвън блока да станат климатично неутрални до 2030 година, само че схемата и финансовата поддръжка, която предлага, не са правно обвързващи.

Референдумът беше тест за това дали германците или най-малко жителите на Берлин желаят политиката на Германия в региона на климата, която в този момент цели да направи най-голямата стопанска система в Европа климатично неутрална до 2045 година, да бъде по-амбициозна. Климатичните деятели, които предизвикаха гласуването, споделиха, че задачата на държавното управление е прекомерно надалеч в бъдещето, с цел да предотврати световното стопляне да надвиши 1.5 градуса по Целзий.

За разлика от предходните референдуми в Берлин - в това число този, призоваващ за реквизиция на огромни наемодатели или за ориста на бившето летище Темпелхоф - референдумът за климата в неделя щеше да бъде правно обвързващ за държавното управление в Берлин.

Той се състоя в миг, когато немската консервативна партия Християндемократически съюз договаря за допустима коалиция със социалдемократите в града след победа на, изтласквайки Зелените в съпротива.

За да се трансформира предлагането в законодателство, болшинството от гласоподавателите на референдума трябваше да отговорят позитивно на въпроса дали желаят смяната. Освен това, с цел да бъде референдумът юридически обвързващ, с " да " трябваше да гласоподават най-малко 25% от всички имащи право на глас. Тоест за триумфа на референдума бяха нужни към 608 хиляди гласа " да ", показва ДПА.

Но към 20:40ч. локално време, имаше малко под 441 хиляди гласа в поддръжка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР