Референдумът, който е иницииран от Възраждане за отлагане приемането на

...
Референдумът, който е иницииран от Възраждане за отлагане приемането на
Коментари Харесай

Парламентът ще наруши Конституцията ако пусне референдума за еврото

Референдумът, който е иницииран от " Възраждане " за отсрочване приемането на еврото, не може да бъде извършен правомерно в случай че приказваме в полето на правото.  Това съобщи пред БНР доцент Христо Христев, учител по право на Европейски Съюз.

Той уточни, че в Конституцията има специфична наредба - член 4, алинея 3, която е въведена по отношение на присъединението ни към Европейски Съюз. Точният текст на наредбата е: " Република България взе участие в построяването и развиването на Европейския съюз ".

" Тя признава обвързването ни с Европейски Съюз като главен детайл на цялостното действие на българската страна. Този референдум не подхожда на тази наредба ", сподели Христев и добави, че по тази наредба има и тълкувание на Конституционния съд.

Той се базира и на закона за референдумите,  в който е записано, че референдуми по въпросите, които са предмет на уредба в интернационален контракт, не може да има.

" От там нататък няма никакво значение по какъв начин ще формулираме този въпрос. Този въпрос както и да го формулираме опонира на отговорностите, които произтичат от присъединението ни към Европейски Съюз ", безапелационен бе Христев.

На въпрос кой би трябвало да спре този референдум - дали Народното събрание или Конституционният съд, той бе безапелационен:

" Надявам се, че в Народното събрание има задоволително внятни членове. Колкото и хиляди подписа да са се събрали, няма по какъв начин Народното събрание да одобри сходно решение, без да наруши българската Конституция.
 

Не виждам за какво би трябвало да сътворяваме един непотребен сюжет, има  задоволително ясна уредба. Отговорното към ползите на нашата лична страна е  депутатите да не позволяват ние да влизаме в този сюжет ".

Христев дефинира цялата самодейност като „ популистка вакханалия ”. И напомни, че ние се намираме във финалната фаза преди влизането ни в еврозоната.

" Ние сме се включили по наше искане, при взаимно единодушие сред нас и всички страни членки ", сподели още Христев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР