Референдумът и президентските избори в Молдова, произведени вчера, са основна

...
Референдумът и президентските избори в Молдова, произведени вчера, са основна
Коментари Харесай

В Молдова - очаква се напрегнат втори тур за президент, референдумът за ЕС виси на косъм

Референдумът и президентските избори в Молдова, създадени през вчерашния ден, са съществена тематика в западния щемпел. На референдума молдовците бяха призовани да отговорят на въпроса: „ Подкрепяте ли изменението на Конституцията, с цел да може Молдова да се причисли към Европейския съюз? ", на което те трябваше да отговорят с " да " или с " не ", предава Българска телеграфна агенция.

Молдовската президентка Мая Санду осъди " невижданата офанзива " против демокрацията от страна на „ непознати сили “, откакто предварителните резултати от референдума за европейските аспирации на Молдова сочат, че е рано да се предвижда изходът от вота, написа в заглавие в. " Файненшъл таймс ". В продължение на седмици преди деня на вота управляващите предупреждаваха за мощна съветска интервенция, като описваха битката си с мрежата от проксита на Кремъл и напора от противозаконни пари, предопределени за пазаруване на гласове, отбелязва английското издание.

Санду, която показа референдума като исторически избор за някогашната руска страна с население от 2,5 млн. души сред западен курс и завръщане в съветската орбита, не съумя да получи задоволително гласове, с цел да завоюва изрично президентския избор, създаден в същия ден, и отива на втори тур на 3 ноември. В сбито изказване пред пресата с дълготрайност по-малко от 2 минути в предизборния си щаб късно нощес Санду съобщи, че държавното управление ѝ разполага с доказателства, че " незаконни групи са имали за цел да купят 300 000 гласа ", с цел да повлияят на двойния избор, показва " Файненшъл таймс ".

" Работейки дружно с непознати сили, враждебни на националните ни ползи, те нападнаха страната ни с десетки милиони евро, неистини и агитация ", сподели Санду, представена от вестника. " Няма да отстъпим от отбраната на демокрацията и свободата “, съобщи тя и добави: „ Очакваме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения. “

Дори обаче след преброяването на към 98 % от бюлетините, резултатът остава прекомерно оспорван заради дребната разлика и евентуалното въздействие на гласоподавателите измежду молдовската диаспора, живееща на Запад. Този резултат от референдума е изненада за Санду, откакто социологическите изследвания посочваха, че към две трети от популацията поддържа присъединението към Европейски Съюз, подчертава " Файненшъл таймс ".

Той евентуално ще даде опция на Русия да подхрани разделянето в Молдова, изключително откакто опозицията, както против Санду, по този начин и против Европейски Съюз, наподобява, е съсредоточена в селските региони и в районите, населявани от етнически малцинства. Според предварителните резултати единствено 5 % от гласоподавателите в Гагаузия - малцинствен регион, който се разгласи за самостоятелен след разпадането на Съветския съюз, само че по-късно одобри самостоятелен статут в границите на Молдова - са дали своят вот в поддръжка на Европейски Съюз, отбелязва английското издание.

В навечерието на деня на вота правоприлагащите органи предизвестиха за съветската акция, която съгласно тях се е развивала за да повлияе на вота, като пресметнаха, че за интервенции за оказване на въздействие и подкупване на гласоподаватели са изхарчени към 100 млн. $. Полицията заяви, че схемите са имали за цел да подкупят елементарни гласоподаватели, в това число посредством потребление на средства, импортирани от " мулета ", идващи с пътнически полети от Москва със обилни суми в брой.

Тъй като кандидатурата на Санду за втори мандат беше подкрепена от едвам 41,77 % от гласоподавателите съгласно предварителни резултати, в този момент тя ще би трябвало да се изправи против Александър Стояногло, класирал се втори с 26,42 % поддръжка, на втори тур, който ще се организира идващия месец. Бивш основен прокурор и дебютант в политиката, Стояногло беше подсилен от проруската Партия на социалистите на Република Молдова. Ако други претенденти с незначителни дялове от гласовете се застанат зад него, конкуренцията идващия месец дава обещание да бъде извънредно оспорвана, написа " Файненшъл таймс ".

Санду и нейните поддръжници се надяваха на безапелационен избор „ за “, който да значи ясно решение на молдовците за тяхното бъдеще. Те не бяха задължени да свикат референдум за участието в Европейски Съюз на този стадий от процеса на присъединение и някои дипломати и наблюдаващи дефинираха това като рискована случка, показва английското издание.

Екипът ѝ обаче съобщи, че са желали да се възползват от момента, в който и президентът, и Народното събрание са проевропейски настроени, а самият блок е подтикван от съветската инвазия в Украйна, с цел да форсира кандидатурата на Кишинев. Европейски Съюз наскоро даде обещание дълголетен пакет в размер на 1,8 милиарда евро за Молдова, с цел да ѝ помогне в предприсъединителния стадий.

Двойният избор в една от най-бедните европейски страни се разглеждаше като решителен тест за проевропейската стратегия на Санду, защото тя прикани молдовците да гласоподават с „ да “ на референдума, с цел да потвърдят присъединението към Европейски Съюз като " необратима " конституционна цел, показва различен английски вестник - " Гардиън ". Слабите резултати ще разочароват поддръжниците на Санду и нейните съдружници в Брюксел. Предизборните изследвания сочеха, че Санду има удобна преднина пред главния си противник Стояногло и други претенденти, написа изданието.

Петдесет и две годишната Санду, която е някогашен консултант на Световната банка, беше определена за президент през ноември 2020 година, на гребена на вълната от известност като антикорупционен модернизатор с проевропейска стратегия, напомня " Гардиън ". От разпадането на Съветския съюз насам Молдова се люшка сред прозападен и проруски курс, само че по времето на мандата на Санду тя форсира устрема си да излезе от орбитата на Москва, изключително откакто Русия стартира войната си в прилежаща Украйна.

Двата вота бяха създадени на фона на изказванията на молдовските управляващи, че Москва и нейните проксита са организирали интензивна " хибридна война ", с цел да дестабилизират страната и да застанат на пътя ѝ към Европейски Съюз, показва английското издание.

Към 6 ч. локално време през днешния ден (и българско), при преброени 97,66 % от гласовете, 50 % от молдовците са дали своят вот с " да " на референдума, сочат предварителните резултати, оповестени на уеб страницата на изборната комисия на Молдова. Резултатите обаче могат да се трансформират, защото към момента върви преброяването на гласовете на огромната молдовска диаспора, която е благосклонна към присъединението към Европейски Съюз, обръща внимание " Гардиън ".

Обвиненията против Москва включват финансиране на прокремълски опозиционни групи, разпространение на дезинформация, интервенция в локални избори и поддръжка на огромна скица за пазаруване на гласове.

По-специално, молдовски публични представители упрекнаха избягалия проруски предприемач Илан Шор, гневен съперник на участието в Европейски Съюз, че е водил дестабилизираща акция от Москва. По-рано този месец началникът на националната полиция Виорел Чернауцяну упрекна Шор и Москва, че са основали комплицирана " мафиотска " скица за пазаруване на гласове и са подкупили 130 000 молдовци - съвсем 10 % от електората - да гласоподават срещу референдума и в интерес на другарски настроени към Русия претенденти в границите на „ невиждана директна офанзива “.

Кишинев подаде молба за присъединение към Европейски Съюз след пълномащабната инвазия на Русия в прилежаща Украйна, която беше остро наказана от Санду и доста хора в страната, защото десетки хиляди украински бежанци избягаха в Молдова. През юни Молдова публично стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз, макар че скептицизмът по отношение на способността на страната да реализира нужните демократични и правосъдни промени в близко бъдеще остава огромен, показва " Гардиън ".

Наблюдателите считат, че в този момент Санду ще се изправи на втори тур против единен промосковски опозиционен фронт, воден от Стояногло. Бившият основен прокурор, който беше уволнен от Санду, прикани хората да бойкотират референдума или да гласоподават с " не “, като го дефинира като " безсрамен “ ход за повишение на известността на Санду, написа оше английският вестник.

В по-ранно изявление за " Гардиън “ Стояногло отхвърля да е работил в интерес на Русия. Той обаче отхвърли да подлага на критика Кремъл за нашествието му в Украйна и прикани за възстановяване на връзките с Москва.

Ако на въпроса „ Подкрепяте ли изменението на Конституцията предвид на присъединението на Република Молдова към Европейския съюз? “ завоюва „ не “, това ще бъде изненада и крах за президентката на Молдова, показва френският в. " Монд ".

" Този избор ще дефинира ориста ни за доста десетилетия напред ", съобщи Санду по време на гласуването и прикани всички жители, в това число и огромната диаспора, да гласоподават на изборите. " Трябва да бъде изразена волята на молдовския народ ", " а не тази на други хора, не на мръсните пари ", прибавя тя, представена от френското издание.

Въпреки преднината си на първи тур Санду не може да е сигурна в успеха си на втория тур, отбелязва „ Монд “. Стояногло може да разчита на запасите от гласове на доста по-слаби претенденти. По време на акцията си този мъж със непоколебим тип прикани за " възобновяване на справедливостта " и за битка против държавно управление, което съгласно опозицията е готово да потъпче правата на хората, показва " Монд ". Заявявайки, че е за " уравновесена " външна политика, която да възвърне връзките с Русия, Стояноглу не гласоподава на референдума, отбелязва френското издание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР