Референдум за спасяване на останките от античен римски град в

...
Референдум за спасяване на останките от античен римски град в
Коментари Харесай

Референдум за спасяване на античен град, застрашен от строежа на АМ Струма

Референдум за избавяне на останките от древен римски град наоколо до благоевградското село Покровник, предлага предприемчив комитет, защото оттова ще минава един от лотовете на автомагистрала " Струма ". Спасителните разкопки са ситуирани на 120 дкра повърхност и би трябвало да приключат до 20 юли, след което ще стартира построяването на автомагистралата. При изследванията археолозите попаднаха на неповторима находка - изцяло непокътната римска гробница, която през годините не е била разбивана и ограбвана от иманяри.

Археолозите считат, че останките са от античния град Скаптопара от 3 век след Христа. До момента са разкрили черква, баня и фамилна римска гробница от императорския интервал с три камери. Предполага се, че в мемориалния комплекс е било заровено знатно семейство.
Доц. Здравко Димитров - началник на археологическите разкопки, „ Един от видните аристократи в това огромно римско населено място. Вътре открихме доста красиви стъклени съдове, една цяла стъклена амфора, чаша, също по този начин керамична лампа. "
Останките от античния град Скаптопара попадат в трасето на Автомагистрала „ Струма ", а тъкмо тук където се намира римската гробница би трябвало да минава трафикът в посока София.

Според археоолозите културните полезности могат да бъдат преместени в село Покровник, където да се реставрират. Инициативният комитет в Благоевград към този момент е събрал над 700 подписа с искане за референдум, с цел да бъде непокътнат античният град. Според тях би трябвало да се реалокира трасето, по което ще минава автомагистрала „ Струма ".
Лазар Андреев, ръководител на инициативния комитет: „ Искаме жителите на Благоевград да остане на там, да бъде възобновено и непокътнато. За да може да се види на действителното место, което е било, в действителните граници. "
Следващата седмица експерти от министерството на културата и на районното развиване ще създадат оглед на мястото, с цел да преценяват по какъв начин да бъдат съхранени останките от античния град.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР