Референдум по въпроса за ирландското единство трябва да се организира

...
Референдум по въпроса за ирландското единство трябва да се организира
Коментари Харесай

Референдум за ирландското обединение трябва да има до 5 години, смята "Шин Фейн"

Референдум по въпроса за ирландското единение би трябвало да се провежда в идните пет години. Това съобщи водачът на ирландската републиканска партия " Шин Фейн " Мари Лу Макдоналд по време на партийна конференции в Лондондери, съобщи " Франс прес ".

" Дните на разделянето на две Ирландии са преброени, смяната витае във въздуха, Брекзит раздруса всичко ", сподели партийният водач. " Много хора за първи път обмислят своето бъдеще в една обединена Ирландия ", добави тя.

" През идните пет години дано да оставим народа да реши ", сподели още тя, призовавайки държавното управление в Дъблин да приготви референдум по въпроса за обединяването.

Провинция Северна Ирландия и нейната граница с Ирландия съществено усложниха обстановката с Брекзит и договарянията сред Обединеното кралство и Европейския съюз.

Мирното съглашение, подписано през 1998 година, постави завършек на 30 години кървясъл спор и на процедура отстрани всякаква забележима диря от граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Брюксел, Лондон и Дъблин се ангажираха да запазят тази обстановка и след Брекзит. Но съглашението за Брекзит непрекъснато " се препъва " в статута на тази граница след излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. За " Шин Фейн ", която поддържа ирландското единение, това е знак, че границата, дълга 500 километра и прокарана през 1921 година след независимостта на Република Ирландия, няма никаква легитимност.

" Шин Фейн ", която е показана и в Ирландия и в Обединеното кралство, води в този момент акция в Северна Ирландия поради предварителните избори в Обединеното кралство на 12 декември, само че нейните национални избраници се придържат към правилото в никакъв случай да не заемат местата си в Народното събрание в Лондон. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (820)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР