Референдум - има ли изход от кризата и политическите трусове

...
Референдум - има ли изход от кризата и политическите трусове
Коментари Харесай

Референдум - 59% от българите вярват, че има шанс за съставяне на експертен кабинет

" Референдум " - има ли излаз от рецесията и политическите земетресения и ще се стигне ли до сформиране на държавно управление.

В студиото дебатираха депутатите Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от " Продължаваме Промяната ", Иван Ченчев от " Българска социалистическа партия за България ", Владислав Панев от " Демократична България " и Цончо Ганев от " Възраждане ".

Кой метод има по-голям късмет да излъчи държавно управление е въпросът, който задават и от " Алфа рисърч " в социологическото си изследване, направено особено за предаването:



Участие на ярки политически фигури или присъединяване на специалисти с публичен престиж?
Според данните от допитването 59% от интервюираните считат, че има по-голям късмет за сформиране на държавно управление с присъединяване на авторитетни специалисти.28 на 100 от участниците в изследването имат вяра, че нов кабинет е по-вероятно да има, в случай че в него вземат участие политически фигури.Най-малък е дялът на хората, които нямат мнение по въпроса - 13% от запитаните.
Какви са вашите упования за икономическата обстановка в околните няколко месеца?



Съвсем други обаче са отговорите във връзка с икономическата рецесия - 58% от българите считат, че тя ще се задълбочи , до момента в който единствено 34% чакат възстановяване на обстановката.

Членството на България в Шенген

Депутатите в студиото разясниха проблема с Шенген и отводът на Нидерландия и Австрия да дадат зелена светлина на страната ни

" Преходът към Шенген е динамичен развой. Нидерландия на процедура раздели България и Румъния от този развой. Смятам, че това се дължи на отслабната позиция на България в Европейския съюз в последните години ", съобщи Тома Биков.

Европа не е сляпа и вижда пробитите български граници, сподели Венко Сабрутев.

" Вижда Капитан Андреево, вижда и Росенец. В последните дни стана ясно, че българската граница може да бъде премината за 50 евро. Докато нашата граница не е наша граница, няма да ни одобряват в Шенген ", означи Венко Сабрутев от " Продължаваме Промяната ".

Според Цончо Ганев сега следим следващото двуличие на Брюксел.

" От една страна желаят да влезем в еврозоната, от друга - не желаят да ни пуснат в Шенген. Недопускането ни в Шенген е поради десетилетия на корупция. Ние от " Възраждане " сме изрично срещу влизането на България в Шенген ", изясни той.

Цинично е това, което се случи във връзка с Шенген, съобщи Иван Ченчев.

" Българската страна сама инициира две инспекции от Европейската комисия тук. Те приключиха с позитивен отчет. Нидерландия даже не искаше да огледа обстоятелствата от тези отчети. Имало е и една последна инспекция, направена от австрийския дипломат тук, очевидно не е взета под внимание ", сподели той.

Той съобщи, че щом сме външна граница, Европейският съюз би трябвало да изпрати в допълнение подкрепление.

Шенген е значим освен, с цел да можем да минаваме през летищата до Западна Европа без граничен надзор, означи Владислав Панев.

" И с цел да могат нашите артикули да могат да стигат гладко, без да чакат опашки от тирове по границите. Хубаво е ние да засилим граничния си надзор и да променим правосъдната система, не поради Нидерландия и Австрия, а за наше персонално улеснение ".

Правителството, без значение служебно или постоянно, би трябвало да внесе съответен бюджет за защита на българската граница и за други спешни ограничения, съобщи Иван Ченчев.

Бюджет и законодателни начинания в Народното събрание

До Нова година този парламент ще е приел повече нови закони, в сравнение с предходното държавно управление за осем месеца, съобщи Тома Биков. За да се внесе бюджет обаче, би трябвало да се знае кое болшинство носи отговорност за него, уточни той.

Липсата на нов държавен бюджет е извънредно сериозен проблем, поради него половината българи ще обеднеят, уточни Венко Сабрутев. По думите му виновност за това има служебният кабинет.

Иван Ченчев също подлага на критика държавното управление поради орязването на обществените добавки. Според социалистите в случай че разноските за изтребители се понижат на половина - от 6 милиарда на 3 милиарда лева, спестените пари ще могат да бъдат употребявани за обществени ограничения.

Цончо Ганев разяснява, че даже да не се одобряват обществените ограничения на Българска социалистическа партия, през идната година ще имаме 16 милиарда лева нов дълг.

" Служебният финансов министър от парламентарната естрада даде доста ясни и точни числа, че е заварил един продънен бюджет, с големи задължения и пропуснати изгоди ".

Венко Сабрутев опонира на Ганев и го прикани да види оповестените от министерството данни.

При неналичието на ясно парламентарно болшинство се оферират всевъзможни разноски, без да има насрещни доходи - това е избирателен популизъм, съобщи Владислав Панев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР