Редовно правителство с втория мандат е вече почти невъзможно, но

...
Редовно правителство с втория мандат е вече почти невъзможно, но
Коментари Харесай

Анализатори: Вторият мандат е обречен, шансовете на третия също намаляват

Редовно държавно управление с втория мандат е към този момент съвсем невероятно, само че понижават и възможностите за триумф с третия мандат.

Така разясниха в студиото на Euronews PrimeTime днешния претрупан политически ден социологът Елена Дариева и политологът Милен Желев.
Мисията става все по-невъзможна. Още в първия ден на диалози лъснаха някои непреодолими несъгласия.
Елена Дариева, социалог

„ Още през днешния ден Кристиан Вигенин ясно съобщи, че част от националните цели (на „ Продължаваме промяната “ – бел. ред.) не дават отговор на целите на Българска социалистическа партия и те няма да поддържат тази декларация “, акцентира социологът и пресметна, че даже и при възможна поддръжка от „ Български напредък “ общо проектокабинетът „ Денков “ би могъл да разчита на едвам 85 гласа поддръжка в пленарна зала, което е извънредно незадоволително, с цел да бъде определен.

Политологът Милен Желев също е на мнение, че вторият мандат ще се провали и въобще няма да се стигне до състав на проектокабинет на акад. Николай Денков.

„ Самият акад. Денков съобщи, че няма потребност да предлага кабинет с министри, в случай че не получи позитивно отношение от депутатите “, уточни политологът.

Според него Българска социалистическа партия крие действителните аргументи да не поддържа държавно управление с втория мандат.
Това, което Българска социалистическа партия не желаят да кажат е, че имат остро противоречие с позицията на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ по отношение на войната в Украйна. Ето за какво считам, че от левицата няма да поддържат (проектокабинета „ Денков “ – бел. ред.).
Милен Желев, политолог

„ Вторият мандат е жертван, за третия може да се случи случайно единствено в случай че има някакво световно външнополитическо събитие или не дай си боже нещо огромно да се случи в България, в противоположен случай отиваме на избори през пролетта “, безапелационен е Желев.

„ Кабинет на малцинството беше проигран с първия мандат. Той се оказа несполучлив. В момента имаме експертен кабинет, доколкото се залага на потвърден експерт от сферата на науката, който да застане зад цели и национални цели “, означи социологът Елена Дариева и добави, че политическото въобръжение се изчерпва, с което понижават и възможностите за триумф с третия мандат.

По думите на социолога отсъствието през днешния ден на Корнелия Нинова в срещата сред „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия е знаково.

„ Това е явен сигнал, че даже и да се стигне до единодушие за тази декларация, това по никакъв метод не значи, че в случай че се стигне до предложение за състав на кабинета, той ще бъде подсилен. Редовно държавно управление с втория мандат е към този момент съвсем неосъществим “, счита Дариева.

Според нея вероятността президентът да даде третия мандат на „ Демократична България “ е дребна и напомни борбата посред им по време на предварителните съвещания за президент, извършени на „ Дондуков “ 2.

„ Той ги причислява към така наречен Група на военнолюбците, което прави мощно спорен сходен ход от негова страна (да даде третия мандат на Демократична България – бел. Ред.) “, уточни социологът.

Анализаторите са на мнение, че с най-големи шансове за третия мандат са от „ Български напредък “.

„ Български напредък “ са в ролята на щастливия губещ “, разяснява политологът Милен Желев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР