Редовният сезон в НБА приключва, като всеки отбор има да

...
Редовният сезон в НБА приключва, като всеки отбор има да
Коментари Харесай

Майкъл Джордан е по-богат от всякога

Редовният сезон в НБА завършва, като всеки тим има да изиграе още по няколко мача. Шарлът Хорнетс имат доста дребни теоретични шансове за последното място в Източната конференция, които мога да изгубят още на следващия ден вечер. Това ще значи, че тимът пропуща етапа на елиминациите за 11-и път от последните 14 сезона, откогато бе съживен през 2004 година

Легендата от НБА Майкъл Джордан пое надзор над тима през 2010 година и към този момент не съумява да повтори триумфите си като състезател. Джордан има шест трофеи с тима на Чикаго Булс, до момента в който Хорнетс не са спечелили даже и един кръг в плейофите, откогато той е притежател.

Въпреки неналичието на триумфи на игрището, Хорнетс са голям триумф за Джордан като инвестиция. Той бе миноритарен акционер в клуба още от 2006 година, преди да заплати 175 млн. $ за тима през 2010 година, главното под формата на наследени отговорности. През февруари от Forbes оцениха тима на 1.05 милиарда $, включително 150 млн. $ отговорности. Джордан има почти 90% от Хорнетс.

Нарастващата стойност на тима и триумфа на марката Jordan, която е част от Nike, са нараснали положението на някогашния баскетболист до 1.65 милиарда $. Ръстът е от 350 млн. $ за последните 12 месеца. Джордан сега е на 1 477-о място в класацията на най-богатите хора в света, придвижвайки се с 90 места нагоре спрямо предходната година. Той също по този начин е 455-ият най-богат човек в Съединени американски щати.

За първи път в историята всеки от тимовете в НБА сега се прави оценка на над 1 милиарда $ поради нарастването на средствата от телевизионни права, преференциалният за притежателите на тимовете групов трудов контракт и най-хубавите вероятности за интернационално развиване измежду всички огромни спортни лиги в Съединени американски щати. Средната стойност на тимовете от НБА се е утроила през последните пет години до 1.65 милиарда $.

Стойността на Шарлът Хорнетс е повишена с 35% през последната година. Въпреки това Хорнетс към момента са покрай дъното във финансовата подчиненост в НБА като само Мемфис Гризлис и Ню Орлеанс Пеликанс костват по-малко от тях по оценки на Forbes. Подкрепата на почитателите за Шарлът обаче е по-голяма откогато Джордан ребрандира тима от Бобкетс на Хорнетс през сезон 2014-15. Отборът бе покрай дъното в лигата по посещаемост в 10-те години преди да си върне истинското име. Миналата година клубът се подрежда на 17-о място в НБА със 17 332 души приблизително на мач, с цел да падне до  26-о място този сезон.

Състоянието на Джордан преди да купи Хорнес бе построено въз основа на заработените 90 млн. $ от заплати по време на 15-годишната му кариера в НБА. Той бе най-високо платеният състезател в лигата единствено в два сезона, само че пък е спечелил други 1.4 милиарда $ (преди данъци) от корпоративни партньорства откогато става експерт през 1984 година, включително и заработените от него средства измежду края на кариерата му. Общите приходи на Джордан възлизат на 1.85 милиарда $ (с регистрирана инфлация), което го прави най-високо платеният състезател на всички времена.

Най-големия финансов фактор в кариерата на Джордан постоянно е била Nike. Компанията подписва с него петгодишен контракт на стойност 2.5 млн. $, след дипломирането му от Университета на Северна Каролина. Джордан се отхвърли от баскетбола през 2003 година, само че марката Jordan към момента господства на пазара на кецове с 65% дял в Съединени американски щати през предходната година, съгласно данни на NPD Group (Nike е имала 23%, а Adidas 9%). Притежаваната от Nike марка Jordan също по този начин и има забележителна активност в Китай, съгласно NPD.

Марката Jordan е генерирала 3.1 милиарда $ доходи за Nike през финансовата 2017 година Делът на Майкъл Джордан е много над 100 млн. $. Той все обаче популяризира и марки като Hanes, Gatorade и Upper Deck. / profit.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР