Редовен бюджет за 2023 година може да бъде приет и

...
Редовен бюджет за 2023 година може да бъде приет и
Коментари Харесай

ГЕРБ преживяха катарзис: Може да има бюджет и без редовен кабинет

Редовен бюджет за 2023 година може да бъде признат и без да бъде реализирано болшинство в Народното събрание, което да излъчи постоянно държавно управление. Това не изключи депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова. Коментара си тя направи след на партията на Борисов и представители на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в Министерството на финансите. На диалозите, които продължиха малко над час и половина, не участва служебният финансов министър Росица Велкова, която е на европейски съвет.

Припомняме, че главно кредо на ГЕРБ в последните седмици бе позицията, изказана в началото от водача на партията Бойко Борисов - няма по какъв начин да бъде гласувана което да поеме отговорност за нея.

" Това, в което оставаме безапелационни, е, че нашата съществена цел и приоритет е приемането на България в еврозоната. За да бъде призната България в еврозоната, би трябвало да бъдат изпълнени надлежно критериите за това. Един от тези критерии е надлежно 3-процентният недостиг ", отговори уклончиво на въпрос на News.bg Теменужка Петкова.
 ГЕРБ и Политическа партия единни: Еврозона, невисок недостиг и без повдигане на налози
ГЕРБ и Политическа партия единни: Еврозона, невисок недостиг и без повдигане на налози

За по-бързо, вероятно ще бъде гледан бюджетът на служебното държавно управление

На собствен ред съпредседателят на " Промяната " и някогашен финансист номер едно в кабинета " Петков " - има " много запаси ", които не са заложени в показания от служебния кабинет бюджет. 

" Има много запаси, ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през идната седмица, както за приходната, по този начин и за разходната част. След което ще обсъдим вид, който наподобява много реален - да влезем в 3-процентен недостиг. Това ще се случи, откакто най-вероятно бъде отритнат на първо четене след което да бъде поправен от министерството и да влезе с 3% недостиг ", разкри план-графикът Василев.

А от кое място ще дойдат въпросните средства - от Плана за възобновяване и резистентност, от дивидентите на държавните сдружения, от орязване на парите за прехрана на държавни ведомства, както и от проверка на финансовата стратегия на страната, посочи той. И акцентира - на този стадий няма изгледи да се " пипат " обществени разноски и заплати.

" Преди 2 месеца излезе информация, че финансовото положение на страната е тежко, чака се недостиг над 6%. Това, което в този момент сътрудниците изложиха като информация, удостовери тези данни. Както господин Василев загатна, поискахме да ни бъде предоставена подробна информация - както във връзка с финансовите разноски, по този начин и във връзка с разноските за прехрана, във връзка с дивидентите, по отношение на опцията да бъде начислен 100% дял (т.е. държавните компании да внасят в бюджета цялата си облага - бел.ред.), като надлежно бъдат регистрирани и рисковете за Българския енергиен холдинг, да се съобразим напълно с неговата финансова сигурност и с енергийната сигурност на страната ", добави сътрудника си от Политическа партия Теменужка Петкова.

Двете най-големи партии в Народното събрание чакат в най-кратки периоди да получат изисканата от тях детайлна информация от страна на финансовото ведомство. Кога ще стане това обаче, към този момент не е ясно - зависило от темпа на работата на специалистите в министерството.
 И синдикати, и бизнес затрупаха с рецензии проектобюджетите на служебния кабинет
И синдикати, и бизнес затрупаха с рецензии проектобюджетите на служебния кабинет

Тристранката разиска и не одобри предложенията на Росица Велкова и Гълъб Донев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР